Сега четете
СТРЯСКАЩО: Подкрепата за локдауна досега е стигнала до 6500 души

СТРЯСКАЩО: Подкрепата за локдауна досега е стигнала до 6500 души

0Обещаната подкрепа за локдауна досега е стигнала до 6500 души

Някои работодатели получиха по 50 млн. лв. подкрепа от нашите мерки, твърди социалният министър

Преди да влезем в локдаун, премиерът Бойко Борисов обеща за 3 седмици да се раздадат минимум 350-400 млн. лв., но до този момент до помощ са се добрали 1000 души в принудителен отпуск заради затворен бизнес и 5500 родители в неплатен отпуск за гледане на деца до 14 г. Това стана ясно от участие на социалния министър Деница Сачева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Сачева очерта далеч по-голям кръг от подпомогнати, когато я попитаха колко души е подкрепило правителството. От мерките на социалното министерство се възползват почти 1 млн. души, каза министърът, но тук влизат над половин милион души с патронажна грижа и топъл обяд, енергийните помощи и пр. регулярни схеми на подпомагане в държавата. По новите схеми за подкрепа числата са доста по-скромни.

30 000 души са кандидатствали да получат 610 лв. за принудителен неплатен отпуск за гледане на дете до 14 г. Пари са изплатени на 5500 души, което е голям успех на фона на пълния провал на тази помощ до този момент. Тя потръгна едва след като социалното министерство облекчи значително условията за достъп до нея – преди искаше доходът в семейството да е до 610 лв. на човек, а сега го вдигна на 915 лв. на човек.

По новата мярка за плащане на 24 лв. на ден компенсация за служител от затворен бизнес документи са успели да подадат 3000 работодатели за 15 000 души. Плащането по мярката е започнало вчера, като са платени компенсации на 1000 души, осигурени от 230 работодатели, каза Сачева.

Винаги се иска повече от това, което се дава – с тези думи социалният министър коментира недоволството на бизнеса от подкрепата на държавата за локдауна. Тя изтъкна, че всички мерки са съгласувани на всеки един етап с работодателските организации. На обвиненията, че помощта е нищожна и много по-малка от даваното в съседните страни, министърът отвърна, че и у нас има работодатели, получили 2-3-5 млн. лв. „Някои са получили и 50 млн. лв. по различните мерки“, посочи Сачева, без да даде конкретен пример. В единствената работеща схема за подкрепа на бизнеса 60/40 има някои много големи работодатели, които получават финансиране за запазване на заетостта на хиляди работници и вероятно в този диапазон е изплатената субсидия към тях.

Министърът потвърди, че този месец безработицата тръгна нагоре. За ноември тя е 6.7%, но в първите дни на декември има 8000 нови безработни. В момента хората без работа са 228 765 души, като отново е имало дни с по 3000 регистрации в бюрата по труда, но сега са по 1800 средно. Заради малкия размер на компенсацията в много фирми предпочетоха да съкратят хората, за да получат повече като обезщетение от НОИ.

Вижте и

От телевизионния екран Сачева обяви ред облекчения в бюрокрацията, за които обаче няма нормативно потвърждение. Родители например продължават да се оплакват, че за отпускане на помощ се искат излишни документи, например служебна бележка, че училището или детската градина на детето им не работи. Не е необходимо да се иска такава бележка, тя се взема по служебен път, съобщи Сачева. В указанията на подопечните й служби обаче пише, че по служебен път бележката се взема само ако родителят не може сам да я набави. По същия начин министърът увери, че не е необходимо безработните да ходят на място в бюрото по труда всеки месец за подпис. Такова облекчение обаче не е предвидено в нормативните документи, поради което продължава да стои като условие на много места.

1.2 млрд. лв. са изплатени до този момент по схемите за подпомагане на министерствата на труда и на икономиката, обобщи Сачева. Само по схемата 60/40 обаче се смяташе, че ще бъдат раздадени 1 млрд. лв. Министърът обяви, че ще има увеличение на изплащаната компенсация по схемата 80/20. Сега по нея се покрива минимална заплата, като това било направено с цел подкрепата бързо да стига до получателите. От 1 януари има вероятност минималната заплата да бъде заменена с осигурителния доход, каза Сачева

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре