Сега четете
Избирателите на ДПС ще имат алтернатива: до Нова година

Избирателите на ДПС ще имат алтернатива: до Нова година

Тогава ще се регистрира ново гражданско сдружение

До Нова година ще бъде регистрирано гражданско сдружение, което да даде алтернатива за участие в изборите в случай, че ДПС не го направи и не тръгне по правилния път, за да стане евентуален участник в следващо управление. Това заяви Мехмед Дикме – министър на земеделието в периода 2001-2005 г. – пред bTV.

 

Той уточни, че следващата седмица ще се реши кой да е лидерът му, както и че в него ще бъдат поканени и настоящи, и бивши членове на ДПС, както и кметове на населени места.

 

Той загатна, че е говорено и с други политически формации, които по социологически проучвания би трябвало да са част от следващо управление, без да даде подробности.

 

„До Нова година ще бъде регистрирано в България гражданско сдружение, което ще даде алтернатива на хората, които да участват в изборите в случай, че ДПС не тръгне по правилния път за реформиране на партията и не стане приемлив участник в следващо управление. Но при всички случаи турската общност в България на следващи избори ще има възможност за избор и на алтернативни техни представители, само че чрез други, бих казал дясно ориентирани, политически формации, към която общност мисля, че електоратът на ДПС принадлежи.“

 

Дикме подчерта, че сдружението няма да е етническо, „но ще работи и в тези региони“.

 

Това сдружение ще търси участие в коалиция с „политически формации, които ще бъдат в следващото управление, поне се очаква да бъдат в следващото управление“. Дали ще бъдат изборите ще покажат, засега това са само социологически нагласи и прогнози, каза още Дикме.

 

Конференцията на ДПС

 

„Конференцията не оправда очакванията на избирателите и останалите политически партии. Беше по-лошо от конгрес на БКП, където от време на време прехвърчаха критични нотки. Тук кандидатите бяха само по един, нямаше критични нотки, нямаше критичен самоанализ, имаше само самохвалство, самодоволство как са елиминирали една или друга политическа формация.

 

Като че ли отново ДПС се връща към това да търси вътрешен враг“, каза Дикме.

 

На онлайн конференцията през уикенда ДПС преизбра председателя си Мустафа Карадайъ.

 

Посланието на Ердоган

 

„От България нито една политическа формация не изпрати представител, нито поздравителен адрес – отбеляза бившият земеделски министър. – Турският президент е политик на високо ниво, който се отзова на поканата и коректно изпрати своето послание. Гледах видео обръщението на Ердоган 7, 8 пъти. Не знам защо Движението за права и свободи го свали от своя сайт и вече го няма там. Може би са го приели като упрек, защото, разчитайки думите, ще видите, че там има много неща, които могат да се разчетат.

Вижте и

 

Той не се обръща към председателя – дали е почетен или председател на партията. Той се обръща към делегатите, но не и към председателя. Единственото име, което той споменава, е на „неговия скъп приятел Бойко Борисов“, който успешно се бори с кризата. Той казва, че Турция винаги ще стои до своя скъп приятел Бойко Борисов и ще стои до своята приятелска страна България, но никъде не казва „до ДПС“. Накрая казва в посланието си „сърцето ми е близко до вас“, но тук не става въпрос за Ахмед Доган и неговото обкръжение. Близко е до турците и помаците, мюсюлманите, които живеят в България.

И още нещо има в неговата реч – пожелава на ДПС да се разгърнат, да отворят по-широко своята прегръдка и да приемат и другите хора, които са отрекли. Тоест той дава урок на ДПС, че ДПС е капсулирана и е време да излезе от тази капсула.“

 

Според Дикме с посланието си Ердоган хвърлил топката в полето на Доган, за да скъса връзките с икономическото лоби (Делян Пеевски) в партията и да работи с турския президент. „Ердоган даде топката, а как ще поеме този пас Доган ще видим в много близко време, когато се избират Централното оперативно бюро и другите ръководни органи от централния съвет на партията“, коментира Дикме.

 

Изказването на Доган

 

За изказването на Доган – че се сърдил на съдбата, че го е направила политик – бившият министър каза: „Като се сърди, да се откаже. Какъв е проблемът? Доган трябва да бъде изключително доволен, че всички ние му поднесохме една политическа формация и му я поднесохме на тепсия и го направихме един авторитарен, несменяем, вечен, пожизнен лидер, който с натиск може да овладява турската и помашката общност.“

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре