Сега четете
ДПС ще бъде в конфигурация антиГЕРБ или всички във властта

ДПС ще бъде в конфигурация антиГЕРБ или всички във властта

Политическо самочувствие, единство и добра кондиция от гледна точка на вътрешна динамика и ясно политическо предложение“. Така политологът Страхил Делийски обобщи пред БНР Десетата национална конференция на ДПС, която се проведе миналата събота изцяло онлайн. По думите му ДПС няма проблем с връзките и с легитимността пред своите избиратели.

„Затова ДПС не страда от недостатъчна подкрепа, а страда от усещането сред привържениците на останалите партии, че Движението не е добър партньор. Основната задача пред ДПС е да убеди избирателите на техните евентуални партньори във властта“, поясни той.

Повече съм склонен да видя ДПС в конфигурация антиГЕРБ, в която в името на това да се махне ГЕРБ от властта, могат да бъдат преглътнати някои табута, или в конфигурация всички във властта, която да създаде усещане за стабилност… Не можем да не се съгласим с констатацията, че на терена на политическото състезание ДПС са много конкурентен играч. Тяхната сила не е в изключителността на каузите и поведението им, колкото в слабостта на останалите, които са на политическия терен“, допълни Делийски.

Според политолога и Мустафа Карадайъ, и Ахмед Доган са наясно, че има очевидно хронично недоверие към политическата система и едно хипер силно ДПС може да се окаже в ролята на изкупителна жертва, зад която останалите да се скрият. „Крехък е балансът между това да си добре позициониран и силен и да си даваш сметка, че негативите на цялата политическа система могат да бъдат прехвърлени към теб“, коментира той призива на Ахмед Доган към съпартийците му да изпреварват другите, но не много, за да не ги дразнят и озлобяват.

Вижте и

На въпрос за евентуален разлом между президента Румен Радев и БСП, Делийски посочи по-скоро охлаждане на отношенията. „Дори да има разлом, то той ще бъде публично оповестен. Преди да минат парламентарните избори, е абсурдно да се правят прогнози за президентските. Те ще бъдат пряка функция от случилото се на парламентарните. При едно фиаско на БСП (в смисъл да не спечелят) на парламентарните избори може да се очаква друг тип отношение между левицата и президента“, обясни политологът. Но пък, ако социалистите спечелят изборите, отношенията ще са по-топли.

Страхил Делийски очаква емоционализиран парламентарен вот на един тревожен психо фон.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре