Сега четете
Изборите ще са на 28 март! Ще си бия ваксина, когато няма недостиг

Изборите ще са на 28 март! Ще си бия ваксина, когато няма недостиг

Парламентарните избори ще бъдат на 28 март 2021 г. Това съобщи президентът Румен Радев.

„Изборите трябва да бъдат проведени в срок с доставени и лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот”, добави президентът.

По отношение на РС Македония държавният глава каза, че година след подписването на договора за добросъседство той е поискал да се подпише нов анекс, защото е нямало напредък по темата.

„Преди година, септември, свиках спешно консултативно съвещание с представителите на правителството, където настоях да се разработи национална рамкова позиция, където ясно да се поставят нашите условия и червени линии. Продължавам да отстоявам това“. Така президентът Румен Радев отговори на въпрос на БГНЕС за това дали България трябва да отстоява позицията си по македонския въпрос или да отстъпи.

Той поясни, че сега е необходимо да изчакаме да стихнат емоциите и да се въоръжим с търпение, спокойствие и разум. „Нашите братя от РСМ трябва да бъдат членове на ЕС, но това трябва да бъде един устойчив процес, където изкореняването на антибългарската реторика, на езика на омразата, където обективното признание на историческата истина трябва да станат необратим процес. И тук България трябва категорично да отстоява своите права“, настоя държавният глава.

По темата за ваксините Радев каза, че въпросът с ваксините има пряко отношение върху здравето и живота на българите не само за справянето сега с пандемията, но и за година напред. „Очаквам правителството да отговори с цялата отговорност по този въпрос, да има компетентно и откровено разясняване както за ползите и необходимостта от това ваксиниране, така и за рисковете, да има получени всички разрешителни от европейската агенция по лекарствата и от българската ИАЛ“, призова той и настоя тя да се подставя само доброволно и да бъдат гарантирани правата на тези, които няма да се ваксинират.

По отношение на това дали той ще се ваксинира, президентът каза, че това ще направи едва когато няма недостиг на препарата за другите и обясни, че първоначално у нас ще пристигнат 60 000 дози, а хората от рисковите групи наброяват много повече.

„Аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен независимо дали е президент, чиновник или работник“, заяви държавният глава.

Румен Радев каза, че няма нужда да се свиква консултативен съвет и обясни, че очаква експертите под ръководството на правителството да обединят своите мнения, защото издаването на разнопосочни сигнали разколебава хората и създава повече притеснение, отколкото успокоение.

Вижте и

Попитан какво мисли за идеята на ГЕРБ да има прокурор, който да разследва главния прокурор, президентът посочи, че по този начин управляващите показват топлите си връзки с главния прокурор.

„Предлагат ни прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт да посочва човека, който ще го разследва, предлагат ни същия ВСС, който с огромно болшинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите само издава тяхната цел да се бетонира статуквото“, заяви той и добави, че това предложение е лишено от логика и благоприличие.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре