Заклех се да спазвам интересите на народа, ще си отида оплют, но което съм обещал на премиера, ще го изпълня. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „ВиК холдингът си финансира своето дружество – ВиК-Бургас. Няма пари от Националния план. Губим си времето да говорим за Манолова, Върбанов, Тома Биков, зелените и не знам какви още. Имам много власт, но никога няма да си позволя да злоупотребя. Заклех се да спазвам интересите на народа. Те ме провокират да спирам заводи. Няма да участвам и да се занимавам с политика. Ще си отида оплют, но отсега това, което съм обещал на премиера, ще го изпълня“, заяви той.

„Премиерът каза: „Мога да ви уволня веднага, защото сте мои, него не мога да го уволня, защото трябва да го погледна в очичките, а нямам очи заради вас. Седнете, напишете графика. Трябва да има 100% вода и пълно съдействие в Бургас единственият питеен язовир да тръгне и земеделците да са доволни“. Поел съм ангажимента, може да е последната работа в живота ми, последната държавна работа, но си изкарвам мандата, поел съм си кръста и ще го нося. За мен е чест да работя за този премиер.

Не бягам от отговорност.

Не може в този труден момент ние да си мерим химикалките, а хората да нямат вода. На 20 февруари тръбопроводът трябва да е готов, за да не се отработва политически. Спрял съм вече Варна със 6 месеца закъснение. Става като КТБ – ти даваш парите, а изведнъж изчезват. Хората не ги интересуват леви, десни, сини и червени. Те искат да има вода и някой да мисли за тях. Забавихме се“, добави Димитров.

„Аз може би тръгнах по-устремно, аз му се извиних. Познаваме со от 30 години и няма да се скараме за това нещо. Той разбра цялата схема, начертахме я и каза да действам. Казахме, че има криза и проблем, но дадохме вода за тази година. За земеделците е дал 100% и трябва да го изпълня. Ние за пиене вода ще дадем, но трябва и за поливане, и за пиене. Има неща, които може и такива, които не може. Ще пазя 52-та язовири за питейни нужди. Ако това стане, водни бунтове няма да има“, допълни той.