„Логистичният подход при масовата ваксинация срещу Covid-19 е много важен, защото става дума за хиляди хора”, това посочи в „Хоризонт до обед” имунологът академик Богдан Петрунов.

„Много важно при тази ваксинация е да са създадени подходящите условия за съхранение на съответната ваксина, защото всяка една от тях се пази при различни минусови температури. Особен е проблемът с ваксината на „Пфайзер” , която трябва да се съхранява при минус 70 градуса и която се очаква за България”.

Най-добре ще е ваксинацията да става при личните лекари, но дали там ще има осигурени условия, това е под въпрос.

„Ваксините според мен трябва да бъдат съхранявани в четири или пет окръжни центъра и имунизацията трябва да се концентрира там. И това не е просто нещо”.

Академик Петрунов счита, че нямаме необходимият брой хладилни камери.

„В Националният център по заразни паразитни болести нямаме хладилни камери за всичките 125 хиляди дози”.

Но досега нямаме нито една официална регистрация на ваксина срещу коронавируса нито от Европейската агенция по храните и лекарствата, нито от Американската агенция. Единствено в Англия тяхното Министерство на здравеопазването разреши да започне ваксинация с ваксината на „Пфайзер”.

На 29 декември се очаква Европейската агенция по лекарствата да вземе решение за ваксината на „Пфайзер” и кога да започне нейното приложение, поясни акад. Петрунов.

По думите му ваксината на „Пфайзер”, както и на „Модерна”, са създадени на базата на синтетичен материал.

„Използва се изкуствено създадена рибонуклеинова киселина, която е натоварена с генетичния материал на вируса. Така че в човека не се ваксинира жив вирус. Това е съвсем нов подход.

Много е важно да се проучи ефектът на ваксините в продължение на няколко години напред”.

Акад. Петрунов очаква този ефект да е е ясен не по-рано от две години – ефективност, безопасност, как действа ваксината.

“За ваксинация е важно да се включат хората над 65 години. Ние нямаме информация как ще става ваксинацията при децата – тъй като това е един много важен компонент при ваксинирането.”