Сега четете
Стартира системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR тест

Стартира системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR тест

Официално стартира системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR тест. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева и представител на „Информационно обслужване“ направиха демонстрация в 17 ДКЦ в София.

„От 11 часа днес до момента са издадени над 200 такива направления, над 100 лекари са се възползвали от тази възможност. Има много малко области, за които още нямаме информация, че са издадени такива направления, колегите все още се включват”, заяви Начева.

По думите й пациентите не трябва да доплащат по никакъв начин за PCR тест след издадено електронно направление.

„Трябва да признаем, че пандемията ускори въвеждането на електронни направления. Искам да благодаря на общопрактикуващите лекари, на БЛС и на всички изпълнители на извънболнична медицинска помощ, които оказаха подкрепа”, каза тя.

„Не очаквам от първия момент всичко да заработи. Самите общопрактикуващи лекари трябва да лекуват и своите пациенти. Затова остава и възможността за хартиено напрвление”, обясни още Начева. И допълни: „Те ще отпаднат, когато всички общопрактивкуващи лекари пожелаят да издават само електронни направления. Това е нещо, което тепърва ще обсъждаме с БЛС”.

Вижте и

Електронните направления ще се издават, само когато пациентът има два от общо 11 симптома на COVID-19. Ако няма симптоми, няма да има право на безплатен тест.

„Апелирам към пациентите да не лъжат лекарите за симптомите си, за да получат безплатен PCR тест. Това ще натовари допълнително и финансово цялата система. Нека не извиваме ръцете й”, заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре