Сега четете
Здравко Димитров: Областният щаб трябва да поеме отговорност заради „Св. Мина“

Здравко Димитров: Областният щаб трябва да поеме отговорност заради „Св. Мина“

Вчера стана ясно, че обявената за първа в страната изцяло COVID болница „Св. Мина“ в Пловдив няма да лекува само пациенти с коронавирус.

Причината – липса на персонал и апаратура, както и недостатъчен финансов ресурс.

„Болница „Св. Мина“ в предишния мандат беше пред закриване. Общото състояние на болницата не беше добро, но аз и моят екип решихме да я реанимираме и тя тръгна в много добра посока. Отпуснахме й лимит, кредит, който тя започна да си го връща“, заяви в „Денят започва“ по БНТ кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Той допълни, че в болницата работят много добри лекари и тя няма да спре да лекува болни.

Защо се стигна до обявяването на „Св. Мина“ за COVID болница?

„Комисия от експерти даде оценка на болницата и там ясно се вижда, че на тази болница й трябват пари, за да бъде преструктурирана. Друг момент е, че местоположението не е от най-хубавите. Но така или иначе от областния щаб решиха болницата да бъде COVID. Въпреки всичко ние се съгласихме, община Пловдив реагира, в болницата има 60 болни в момента“, коментира кметът.

Напрежение между общината, областния кризисен щаб и управата на болницата според него не би трябвало да има.

„Държа да подчертая, нищо, което сме взели като решение областен и общински кризисен щаб, ние го изпълняваме безпрекословно. Не е моментът за скандали. Вирусът покосява и млади, и стари, бедни и богати. Не подбира и партии“, каза още Димитров.

Според кмета, областният кризисен щаб, който е предложил болница „Св. Мина“ за COVID болница, трябва да поеме отговорност. Той уточни, че не знае ще има ли друга само COVID болница в Пловдив.

Вижте и

Над 1 100 000 лв. са отделени за болницата, за да стане COVID болница, но според Димитров от тези пари нищо не е усвоено.

„На общинска сесия искахме да прехвърлим 100 000 лв., за да може да си купят консумативи и стана един общински съветник, който каза, че няма нужда да се купуват консумативи. Ние искахме да ги дадем на директора на болницата, той да прецени къде да бъдат насочени парите, стана един съветник и каза: да ги дадем за премии и заплати. Това не трябва да става, популизъм в днешно време не ни е нужен, но някои хора не го разбират“, категоричен беше кметът.

Димитров заяви, че е говорил с образователния министър в Пловдив да заработи детска градина за децата на медиците на първа линия.

Любословие.БГ по БНТ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре