Сега четете
След отварянето хората ще се юрнат по моловете

След отварянето хората ще се юрнат по моловете

Ако напролет има трето затваряне, това ще е краят на голяма част от бизнеса

Ударът върху ресторантьорите, фитнесите и моловете е много сериозен. Моловете вземат много по-стриктни противоепидемични мерки от останалите магазини, които няма да бъдат затворени, коментира пред БНР Георги К. Първанов, член на борда на Българската асоциация за наемане на хора.

Можеше да се намери друго решение, да се пускат определен брой хора на час, но да не се затварят изцяло тези обекти, подчерта той.

Първанов прогнозира загубен сезон. Моловете ще загубят един от най-силните месеци и това няма да се навакса, посочи той в предаването „Преди всички“.

Георги Първанов очаква „след затварянето хората да се юрнат към моловете“ и да се стопи, дори да има, някакъв резултат от локдауна. Той даде пример с Гърция, където въпреки строгите мерки и пълното затваряне, няма добър резултат и заболеваемостта не се е свила. Не е случайно, че толкова развити страни с възможности – като Швейцария и Нидерландия, дори с растящи бройки не предприемат такива мерки, заяви още Първанов.

Заради бизнеса това затваряне можеше да се случи ноември, смята Първанов.

„Дори след отварянето, да е в срок, има един месец мининум, в който икономиката може да се върне в нормално функциониране“, поясни Георги Първанов. Това по думите му означава, че ще започнем да работим нормално от 1 февруари.

Според него в момента е необходимо разсрочване на заеми, осигуровки и данъци до пролетта, докато бизнесът си стъпи на краката. И още – директни субсидии към хората и грантове за малките и средните фирми.

Сега на пазара на труда ще се появи скритата безработица. Има много отворени позиции на пазара на труда, поясни Георги Т. Първанов. „Ще имаме трайно безработни, огромен брой хора. Тъй като започва да се отваря Западна Европа, тези хора ще тръгнат навън и този път няма да можем да си ги върнем.“

Ако има напролет трето затваряне, това ще бъде краят на огромна част от бизнеса“, категоричен е Първанов.

Евелина собственик на 5 големи фитнес зали в Бургас и Поморие. Дава работа на 20 души. Семейството й е преболедувало коронавируса, загубила е баща си.

Вижте и

Трябваше по-рано да се въведат тези по-строги мерки, за да не гледаме тази драма в момента, смята тя и допълва, че нищо не е по-важно от човешкото здраве. „Всичко трябва да се затвори.“ Добрият вариант за Евелина е парите директно да отиват при работниците.

Петър Ангелов има заведение за бързо хранене и пекарна в Бургас. „Загубите са големи. Не можем да се оправим още от предното затваряне и сме потънали в борчове. Таман ще вземеш глътка въздух и пак ще те потопят.“

Хората пестят цяла година и всеки се отпуска по Коледа, да харчи повече, допълва Петър и не крие, че работата е паднала драстично.

Вадете от държавните пари и помагайте на хората“, апелира той.

Любословие.БГ по БНР

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре