Сега четете
ОТИДЕ СИ ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ МАНЕКЕН

ОТИДЕ СИ ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ МАНЕКЕН

Вчера ми звънна телефона и на дисплея се изписа името на Сашо Йорданов – мой стар приятел, свързан с българската мода от десетилетия. Но вместо неговия характерен тембър, чух тъжния глас на съпругата му Анелия, която ми съобщи, че той е починал на 19 ноември на 84-годишна възраст. Много, много жалко. Отиде си един добър човек, с широко сърце и дългогодишна преданост към стила и естетиката. Кой е Сашо Йорданов? Той е първият български професионален мъж-манекен, музикант, състезател по плуване – на младини.
Работи като манекен (днес по-често казваме – модел) в периода 1956 – 1963 година. Показвал е българска мода на много ревюта и във фотосесии за списанията „Лада“, „Божур“ и различни рекламни каталози. Снимал е и за Студио „Екран“ и за Българската телевизия.Участвал е в изяви на Дома за модели, Индустриалимпорт и ЦНСМ. Работил е в отдел „Маркетинг и реклама“ на модна къща „Рила стил“, бил е директор на Агенция „Визаж“ и др. През 50-те години на миналия век свири в джаз-клуба на ЦУМ заедно с Людмил Георгиев, Морис Аладжем, с Емануил Манолов – Бадема. Там го забелязват и го канят да участва за пръв път в модно ревю.
По време на наши разговори – приятелски и професионални, много ценни мисли на Сашо Йорданов са се запечатали в душата и сърцето ми. Ето две от тях:
„Модата е изкуство.Чисто изкуство. Всеки не може да се занимава с мода. Трябва да го имаш вътре в душата си. И да го пренесеш върху дрехата“.
„Мисията на манекена? Когато аз показвах облеклата никога не съм търсил лична изява. Правил съм всичко, за да покажа основно линията, да изтъкна например ръкава и т.н. Всичко, което ми е правило впечатление – хубаво или лошо, съм го споделял с дизайнера“.
Бог да те прости, Сашо! Царство ти небесно…Нека да бъде светла паметта ти!
Академията за мода изказва най-дълбоки съболезнования на семейството и близките на Сашо Йорданов.
Председател: проф. д.н. Любомир Стойков
На снимката: вдясно – Сашо Йорданов представя колекция есен-зима 1958/1959 (сп. Божур), а вляво е на рожден ден на Агенция „Визаж“ – 2013 г.
Архив: Любомир Стойков и интернет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре