Сега четете
Предлагат нови и удължени мерки минимум до края на ноември

Предлагат нови и удължени мерки минимум до края на ноември

„Не споделям оптимизма на част от управляващите“, посочи главният държавен здравен инспектор

„Следя максимално информационния поток, прави ми впечатление налагането на някакъв извод за тотален хаос в системата. Нека погледнем цифрите – в момента в болниците у нас се лекуват 3 200 души. Лесно е на фона на тези 3 200 души да намериш трима, при които е имало забавяне на линейка. Фокусирайки вниманието върху този 0,1% създаваме впечатление за хаос“, каза на брифинг в Министерския съвет главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той добави, че в момента положението в Европа е най-тежко от всички континенти и има само няколко страни, които са в оранжевата зона – Норвегия, Финландия, Латвия, Естония и Гърция, всички останали са в червено.

„Нашата 14-дневна заболеваемост е 388 на 100 000, което е на 17-о място в ЕС и на 4-о място на Балканите. Смъртността в България за този период е 5,20 на 100 000, което ни нарежда на 10-о място в ЕС и на 4-о място на Балканския полуостров“, допълни Кунчев.

Той посочи и 7 предложения, които е описал с оглед на ситуацията с разпространението на коронавируса.

„Не споделям оптимизма на част от управляващите, че при този темп на нарастване ще постигнем кой знае колко добри резултати. Очевидно трябва да удължим мерките и след 12 ноември и те трябва да останат минимум до края на ноември. Време е да помислим за ограничаване на работата на ресторанти и кафенета до 22 или 23 часа, ограничаване на присъствената работа в офиса до максимум 50%. Да се преустановят всякакви извънкласни дейности. Горещо препоръчваме към ВУЗ-овете е да преминат изцяло на дистанционна работа, изключение трябва да се направи само за медиците. Трябва да минем на възстановяване на зеления за хората над 65 г. да пазаруват в периода от 8 до 10 часа“, добави Кунчев.

 

В момента на база изработените критерии всяко училище има право да поиска минаване в дистанционна форма на обучение. При тези данни, според доц. Кунчев, трябва да се помисли това да става на по-широка основа за цели области за учениците от 5 до 12 клас.

 

При медицинския персонал, който е контактен на заразен, следва да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат на работа след направен PCR тест, който е отрицателен. Последното предложение е да се дадат спешно правомощия на здравния министър да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения в условията на извънредна епидемична обстановка.

 

По думите му на доц. Кунчев, ако достигнем нивата на Чехия и Белгия, ще имаме над 10 000 заразени и над 300 смъртни случая дневно.

 

Вижте и

„Не е задължително този сценарий да се случи, но е абсолютно възможно. За момента само Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона, всички останали са със заболеваемост над 120 на 100 000. 14-дневната смъртност за всички върви стремглаво нагоре. Достигнахме 900 теста на 100 000 население. Много ли е или малко – средното за ЕС е около 2 000, има страни със 7 000“, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев отбеляза, че положителността при направените тестове се движи между 30 и 35% в последните дни. Хоспитализираните и тези в интензивни отделения следват кривата на заболеваемостта.

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре