Сега четете
Кой ще е новият американски президент? (НА ЖИВО В ЛЮБОСЛОВИЕ.БГ – обновява се)

Кой ще е новият американски президент? (НА ЖИВО В ЛЮБОСЛОВИЕ.БГ – обновява се)

Америка избира президент.

След месеци на разделение и една необичайна предизборна кампания, днес гражданите на Съединените щати решават кой да бъде 46-ият президент на страната.

В условия на пандемия и при рекордните 100 млн. предварително гласували, тези избори може да се окажат едни от най-непредвидимите. Залогът – втори мандат за Доналд Тръмп или завръщане в Белия дом на бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Вижте резултатите в реално време

Резултатите към 8:30 ч. българско време: При прогнозни резултати от 40 щата кандидатът на демократите Джо Байдън има 220 електорални гласа срещу 213 за Доналд Тръмп. Очакват се резултатите от Уисконсин, Минесота и Пенсилвания, които могат да променят изхода от вота.

  • Към 8:00 ч. българско време Байдън има 205 гласа, а Тръмп – 165. Президентът Доналд Тръмп има прогнозна победа в 17 щата, между които Флорида и Охайо, но опонентът му – демократ Джо Байдън води, след като взема Калифорния, която носи гласовете на 55 електори.

Джо Байдан вече говори пред електората си.

Вярваме, че вървим към победа на тези избори. Знаем го заради безпрецедентното ранно гласуване. Знаем, че ще отнеме време обявяването на резултатите. Трябва да имаме търпение, докато се извърши броенето. Важно е да бъде преброена всяка една бюлетина. Но вървим добре, представяме се добре„, заяви Байдън в Делауеър.

  • По данни на АП към 7:30 ч. българско време Доналд Тръмп печели в Охайо, Минесота, Небраска, Северна Дакота, Айова и Флорида. Байдън има подкрепата на Калифорния, Ню Мексико, Вашингтон, Минесота и Ню Йорк.

  • Двамата кандидати са се устремили към заветните 270 гласа в електоралната колегия. По последни данни Байдън има 205 гласа, а Тръмп – 136.
  • Към 7:00 ч. българско време АП прогнозира, че Тръмп най-вероятно ще спечели в Охайо – щатът, който почти винаги подкрепя следващия американски президент.

  • Около 6:00 ч. Би Би Си актуализира информацията за разпределението на електоралните гласове – 192 за Джо Байдън срещу 114 за Доналд Тръмп. Причината е, че според информацията на Ройтерс всички щатове по западното тихоокеанско крайбрежие Калифорния, Орегон и Вашингтон са твърдо в полза на кандидата на демократите. Доналд Тръмп успя да спечели 14 щата до момента – Индиана, Кентъки, Тенеси, Южна Каролина, Алабама, Южна и Северна Дакота.

  • Победа за Байдън в Илинойс, където са заложени 20 електорални гласа. Тръмп печели в Мисури, по данни Си Ен Ен.

  • Тръмп печели Юта и поне 3 от 5-те електорални гласа на Небраска, по данни на Си Ен Ен в 5:30 ч. българско време. Джо Байдън печели в Ню Хемпшир.
  • Към 5:00 ч. българско време по данни на АП Байдън печели в Колорадо и Колумбия. Според тези данни Байдън достига 133 гласа в електоралната колегия.

По данни на Си Ен Ен Тръмп печели Южна Каролина и Алабама. По данни на АП той печели и Канзас.

  • Към 4:30 ч. българско време по данни на Си Ен Ен Джо Байдън ще печели в Колорадо, а Тръмп ще печели в Северна Дакота.
  • Резултати към 4:00 ч. българско време: По данни на АП Доналд Тръмп печели Индиана, родният щат на вицепрезидента Майк Пенс. През 2016 година Тръмп отново беше победител в този щат.

Джо Байдън печели Ню Йорк и Ню Мексико по данни на АП.

По данни на Би Би Си се очаква Доналд Тръмп да спечели Арканзас. Щатът подкрепя републиканците от 2000-та година досега.

Очаква се Доналд Тръмп да спечели и в Южна Дакота, където републиканците печелят от 1968 година, пише Би Би Си.

Очаква се Джо Байдън да спечели и в щата Кънектикът, където демократите печелят във всяка надпревара от 1992-ра година насам.

  • Към 2.30 ч. българско време все повече хора се събират пред Белия дом. Привърженици и противници на президента Тръмп, в чакане на резултатите.

Малко след 1.00 ч. българско време започнаха да излизат и резултатите от първите екзит полове.

По данни на „Би Би Си“ – Доналд Тръмп печели 37 гласа, а Джо Байдън – 44. Според „Фокс нюз“ – 91 от гласовете отиват при Байдън, а 56 – при Тръмп. 30 за Байдън и 26 за Тръмп – пък са прогнозните данни на „Си Ен Ен“.

“Изглеждаме наистина много добре в цялата страна. Благодаря Ви!” – написа Тръмп в туитър.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1323765884268224514?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1323765884268224514%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fbntnews.bg%2Fnews%2Fkoi-shte-e-noviyat-amerikanski-prezident-obnovyava-se-1081463news.html

Според екзит пол на агенция „Едисън рисърч”, излязъл първо в CNN, на въпроса Коя беше за вас най-важната тема, когато решавахте за кого да гласувате? – 34% от американците са отбелязали икономиката, 21% – расовото неравенство. 18% са избрали темата за COVID-19, 11% -сигурност и пак 11% – здравеопазване. Четирима от десет американци смятат, че САЩ се справя с пандемията много зле.

Според CNN в седем щата вече са гласували повече хора, отколкото на изборите през 2016 година. Северна Каролина обяви, че ще забави резултата заради броене.

По предварителни данни на CNN, в сегашните избори са участвали повече жени – 53%,отколкото мъже – 47%. Тенденцията се запазва от 2016 година.

Джорджия се очертава като ключов щат за 1-ви път от десетилетие насам. Щатът има 16 глава в електоралната колегия.

По-малко от 3 часа и половина остават до затварянето на първите секции по Източното крайбрежие, след което ще започнат да излизат първите проекции – между 1 и 2 ч. сутринта българско време.

Вижте и

Изборният ден до момента протича спокойно. Днешният ден слага край на една дълга, изтощителна и разделителна кампания за американците. Президентът Доналд Тръмп обиколи 11 митинга в последните 48 часа в ключови щати като Пенсилвания, Мичигън и Уисконсин. Обеща на американците ваксина срещу коронавируса и икономическо възстановяване, 10 милиона работни места и още няколко важни за тях неща. Очаква се Доналд Тръмп да посрещне изборната вечер в източното крило на Белия дом с 250 гости, а по-късно – да направи обръщение към народа.

По-рано през деня той посети централата на Републиканския национален комитет в Арлингтън, Вирджиния, където заяви, че според него има сериозни шансове да спечели тези избори.

Не, не мисля още за речта при победа или загуба. Надявам се да се случи само едно от тези двете. Знаете, да победиш е лесно. Да загубиш никога не е лесно, за мен не е„, заяви Тръмп.

Докато се чакат първите проекции, от друга страна се очакват протести по улиците на Вашингтон, Ню Йорк и други големи градове. От няколко часа насам се събират привърженици на президента Тръмп и такива на вицепрезидента Байдън. Няколко хиляди служители на Националната гвардия са в готовност да се намесят тази вечер, ако има мащабни протести и ексцесии.

Преди няколко дни още повечето обществени сгради и магазините във Вашингтон буквално се барикадираха с дървени дъски, които заковаха на витрините и на входовете на сградите срещу евентуални вандалски прояви.

Към лагера на Демократите – Джо Байдън ще очаква резултатите в Уилмингтън, щата Делауеър. Проучванията дават преднина на бившия вицепрезидент, но окончателните резултатите от вота ще знаем едва, след като бъдат преброени и гласовете по пощата.

Всичко интересно предстои в САЩ, но големите новини се очакват едва утре сутрин българско време. Резултатите започват да излизат след около 3 часа щат по щат. При всички случаи надеждите за бърза развръзка са напразни.

За разлика от Вашингтон, в Уилмингтън всичко е напълно спокойно. Събират се все повече медии от цялата страна и от целия свят, в очакване на кандидата на демократите Джо Байдън, който тази вечер ще отправи своето послание към нацията.

И двамата кандидати гласуваха предварително заедно с още 100 млн. американци. В днешния ден те нямаха това задължение. Съпругата на Байдън Джил беше рамо до рамо със своя съпруг в дългата и изтощителна битка за Белия дом.

„Като характери Джо и Доналд Тръмп не биха могли да са по-големи противоположности. Така че, ако искате президент, който да е силен и издръжлив, който ще бъде стабилен, спокоен, да кажем спокоен – лидер, който да ни отърве от хаоса на Доналд Тръмп. Ако сте уморени от всичко това – трябва да гласувате за моя съпруг Джо Байдън“, заяви Джил.

Защо броенето ще продължи толкова дълго?

 Най-краткият отговор е заради огромния брой подадени по пощата бюлетини. Тук гласуването се организира изцяло от щатските власти. Във всеки щат правилата са различни. В Пенсилвания броенето на бюлетините, подадени по пощата, започна едва тази сутрин в 7.00 ч. заедно със стартирането на изборния ден. Процесът е дълъг и сложен – пликовете се слагат в машини, а след това се проверяват. Така че ще отнеме дни, тъй като става дума за няколкостотин хиляди бюлетини. А в тези избори всеки глас е важен, и при предишни американски избори съдбата на Белия дом се е решавала от едва няколко хиляди избиратели. А в тази изборна нощ може да се окаже така, че единият кандидат ще получи преднина, а след броенето на всички гласове, може да се окаже, че губи изборите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре