Кой ще е новият американски президент? (НА ЖИВО В ЛЮБОСЛОВИЕ.БГ – обновява се)

Сблъсъци между полицията и демонстранти са избухнали по време на изборната нощ на преименувания площад „Блек Лайв Метърс“ в американската столица Вашингтон, пише News24sofia.eu позвайки се на London Evening Standard.

Демонстрантите са нападнали полицията в близост до Белия Дом, след като двама души са задържани за нарушаване на обществения ред.

Служители на велосипеди образуваха бариера между мъжете и тълпата, докато протестиращите се опитваха да пробият кордона.

Някои протестиращи ритаха полицейски велосипеди, докато други призоваваха тълпата да не им позволи да отведат двамата задържани. Служители изведоха задържаните мъже през бариерата на велосипедите.

Инцидентът изглежда е първият случай на значително напрежение в нощта, когато мнозина предсказват големи вълнения.

Снимки от местопроизшествието по-рано показваха тълпи, които започнаха да се образуват в района с падането на нощта във вторник вечерта, с демонстранти, носещи плакати и транспаранти.

На мястото се събраха тълпи от противници на президента Доналд Тръмп, които танцуваха, пееха и скандираха, докато с нетърпение чакаха резултата от президентските избори.

Те заеха позиции до оградата на Белия дом, която беше облепена с плакати против Тръмп.

Кметът на Вашингтон, окръг Колумбия, промени името на площада, намиращ се пред Белия дом, на Black Lives Matter Plaza през юни.

Кметът Мюриел Боузър, демократ, също откри два блока дълги стенописи, изписани на улицата, водеща до Белия дом,които гласят „Черните животи имат значение“.

Кметът одобри плана на доброволци да създадат стенописа в очевидно порицание на военния отговор на Доналд Тръмп на протестите заради полицейската жестокост срещу чернокожите.

Снимки/източник: London Evening Standard