Движението на президента Тръмп „Америка на първо място“ е притихнало в напрегнато очакване в сряда през нощта, след като избирателите излязоха в рекордни бройки, за да решат дали да наградят г-н Тръмп с втори мандат или да преминат към демократа ДжоБайдън в една година, помрачена от пандемия, икономически блокировки и улично насилие, пише Washington Times.

Докато броенето на гласовете продължава в сряда сутринта американско време, шансовете на президента да спечели преизбирането изглежда се увеличават. Големите телевизии обявиха Охайо за г-н Тръмп около полунощ, с което Тръмп запазва ключовия колебаещ се щат след победата си през 2016 година.

Данните за ранно гласуване в рязко разделената държава предполагат, че избирателната активност ще бъде над 155 милиона, като лесно ще надхвърли предишния рекорд от 137,1 милиона през 2016 г.

Избирателите също решават 35 състезания за американския сенат, където републиканците защитават мнозинство от четири места и всички 435 места в Камарата на представителите в цялата страна.

Президентът получи нов тласък, като откри на пръв поглед непреодолима преднина във Флорида, която трябва да спечели, най-голямият колебаещ се щат с 29 електорални гласа. Той спечели повече от 50% подкрепа от испаноговорящите избиратели, значително подобрение от 2016 г., а също така получи повече подкрепа от други избиратели, които не са бели.

Г-н Тръмп също води сред възрастните, 52% срещу 47%, според екзитполовете. Той води г-н Байдън във Флорида с около 3,5 процентни пункта с повече от 98% от преброените гласове, утроявайки разликата от победата си през 2016 година.

Президентът има преднина от над 1 процент над Джо Байдън в Северна Каролина, където са преброени над 95% от гласовете. Тръмп спечели този щат и през 2016 година.

Президентът води с няколкостотин хиляди гласа и в решаващите колебаещи се щати от „Ръждивия пояс“ – Пенсилвания и Мичиган, и води с по-малка разлика в Уисконсин. Едно от малкото места, където г-н Байдън изглеждаше добре позициониран да обърне щат, който Тръмп спечели през 2016 г., беше в Аризона. Демократът водеше с около 8 процентни пункта при отчитане на 75 процента от гласовете.

Бившият вицепрезидент беше провел кампания в горния среден запад, за да възстанови традиционно демократичната „синя стена“ на работническата класа, която г-н Тръмп спечели преди четири години. Но след полунощ той беше победил само в Минесота.

Изглежда, че г-н Байдън е на път да загуби в Джорджия – ключова цел за демократите тази година.

Бизнесите са поставили защитни пана на витрините си из цялата страна в хода на подготовката на търговците и органите на реда за безредици в зависимост от резултата от изборите. Повече от 3600 военнослужещи от Националната гвардия бяха активирани в цялата страна в очакване на демонстрации и евентуални сблъсъци.

Представители на кампанията на Байдън заявиха, че резултатът от президентската надпревара може да не е известен с дни, докато се преброят бюлетините за изпращане по пощата в ключови щати на бойното поле като Пенсилвания и Северна Каролина.