Сега четете
БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ: ЧУДОТО НА БЪЛГАРИЯ

БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ: ЧУДОТО НА БЪЛГАРИЯ

БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ 

природното чудо на България
                                                                      ____________________________________
,, СТОЯ В КРАЯ НА КРЕПОСТТА И СЕ ИЗУМЯВАМ.. КАК ПРИРОДАТА Е ИЗВАЯЛА ТЕЗИ МАГИЧЕСКИ СКАЛНИ ОБРАЗУВАНИЯ ?! СЯКАШ СЕ НАМИРАМ МЕЖДУ СТРАНИЦИ НА ПРИКАЗКА !!! „
                                                                 _________________________________
БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ, са уникален природен феномен в България, Европа и в световен мащаб. През 2009 год. се нареждат на 77 мо място от 260 природни обекта, кандидатстващи за новите 7 природни чудеса на света.
 На това място, преди около 230 млн. год. се наслойли песъчливо – мергелни скали. След време биват заляни от море. Представяте ли си, цялата тази земя някога е била дъно на море.. Та, именно на дъното се отлагали пясък, чакъл и глина. С времето, пясъчно – глинеста спойка свързала елементите, образувайки конгломерати и пясъчници. Червеникавият цвят на скалите се дължи на железни окиси и хидроокиси.
След природни феномени, района на Белоградчик попаднал в центъра на огромна пукнатина. Изминават милиони години, през които вятърът и климата рисуват от безформените камъни фигури на митични същества, птици, животни и хора. В скалите се образували и над сто пещери. Огромните колонии били използвани от древните племена за охранителни цели.
 
ДНЕС,  Белоградчишките скали се разпростират в периметър от изумителните 30 километра дължина, от 3 до 5 километра ширина и до 200 метра височина. Тук искам да обещая, че ще измина това разстояние с фотоапарата си, за да изживея приказката и покажа на света какво уникално природно богатство имаме в България ! 
Жителите на град Белоградчик са големи късметлии, защото най – красивите и мистични скални образувания се намират именно около града:
 
МАДОНАТА, КОННИКЪТ, МОНАСИТЕ, УЧЕНИЧКАТА, ЛЪВЪТ, МЕЧКАТА, АДАМ И ЕВА, ЗАМЪКЪТ
 
Стоя в края на скала с фотоапарата, очаквайки някой облак за по – хубава светлина. На където и да се обърна наблюдавам безкрайно красиви есенни панорами, а орел хитро се скрива между дърветата. Да, тук животински свят не липсва. Негови представители са: скален орел, бухал, малък лешояд, черен щъркел. вълк, глиган, благороден елен, сърна, сънливец и др. А, за малко да забравя.. Видях доста средно големи змий, така че хората с непоносимост към тях да внимават. 
 

КРЕПОСТ “ КАЛЕТО „

 
 
 Тя е истинска гордост и топ туристическа дестинация за Белоградчик. Крепостта е една от най – добре запазените в България и паметник на културата с национално значение. 
“ Калето „, е толкова древна, че е била изградена сред непристъпни скали, когато все още българската държава не била образувана, а Балканите са били в пределите на Римската империя. Доста значим исторически факт, нали?  Тогава римляните оценили възможностите на природният феномен  и започнали изграждане на крепост – наблюдателница. За доказателство, близо до “ Калето „, е бил открит римски акведукт. 
По – късно българският владетел Иван Срацимир, разширява крепостта. Твърди се, че вероятно именно българи са построили до днес съществуващо подземие. По време  на управлението на Срацимир, Белоградчишката крепост е втора по големина и значение след Видинската – главна крепост, негов замък. 
В края на 1396 година, турци превземат крепостта.  Следват ударни български атаки, които карат турците да разширят крепостта. За щастие това укрепване не води до значимо преобразуване и “ Калето “ запазва средновековният си облик. 
От 1805 до 1837 година се извършва цялостно преустройство и разширение съобразено с тогавашните строителни изисквания. Ръководители на проекта са били френски и италиански инженери. Тяхна е ролята за европейският вид на крепостта днес.
Като военно съображение,  Белоградчишката крепост се използва последно през Сръбско – българската война / 1885 г. /. Тя е впечатлявала със своята уникална архитектура и история. След обявяването й за паметник на културата е реставрирана и пригодена за масови туристически посещения. Нейн стопанин е Градския исторически музей.
КАК ДА СТИГНЕМ ДО БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ ? 
Най – удобният начин отново е с автомобил, което много ме тормози. Ако някой ден зависи от мен ще променя коренно туризма. Не може, до може би най – уникалната ни туристическа забележителност да няма редовен транспорт. Та, нали се намира точно над град Белоградчик?! 
Разстоянието от гр. София до скалите е 170 – 220 км. / според избраният маршрут /. 
През есента на 2020 година, когато бе последното ми посещение имаше такса от 2.40 лв. паркинг пред крепостта. 
ВЛАК: Забележете нелепата информация в следващите редове.. Ако нямате шофьорска книжка, приятели с автомобили или просто харесвате пътуване с влак, то ще трябва да вървите 14 км. пеш. Да ! Абсурдно е, защото най – близката ж.п. гара до Белоградчик е в село Орешец. Добре, да приемем, че поради някакви строителни причини не може да се направи железопътен транспорт до Белоградчик. Тогава защо няма организиран междуградски превоз или маршрутки от селото ? Как за Бога да печелим от историческите си богатства щом са трудно достъпни.. Как чужденците да стигнат до Белоградчик без да се изгубят ? 
АВТОБУС: Веднъж дневно от гр. София  в 16.00 часа / вижте разписанието преди пътуване /. Пристига към 20.30 ч., което е крайно неудобен вариант за туризъм. Предлагам да организираме подписка и дадем гласност на проблема. 
ОРГАНИЗИРАНА ЕКСКУРЗИЯ С ТУРИСТИЧЕСКА АГЕНЦИЯ: Този вариант също е добър. Минусите са, че не Вие управлявате времето за разглеждане и снимки и сте ограничени до определен ден за посещение, но цената и възможността да отидете си струват. 
НОЩУВКИ
 В Белоградчик има няколко хотела, които приемат туристи. Най – добре е преди екскурзията Ви да резервирате стая. 
Ако сте приключенци и искате различно изживяване, то страхотен вариант е палатка. 
ЦЕНИ:
Входни такси за българи и чужденци – 6.00 лв. 
Семеен билет / родители с деца до 18 год. / – 12.00 лв.
Ученици, студенти и пенсионери – 4 лв.
Групи от 10 или над 10 човека:
 – Възрастни – 5.00 лв.
 – Ученици, студенти и пенсионери – 3.00 лв.
Телефон: +359 936 5 30 22
                       ___________
Благодаря, че изживяхте приключението Белоградчишки скали с мен. Следете статията, защото ще качвам нови снимки и истории от това вълнуващо място. 
Автор текст и снимки:  
Костадин Петков
/ Mestano photography /
източник:
www.belogradchishki-skali.com
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре