Сега четете
Подчинени на Деница Сачева са получили през юли бонуси по-високи от заплатите им

Подчинени на Деница Сачева са получили през юли бонуси по-високи от заплатите им

Служители в Министерството на труда и социалната политика и неговите структури са получили през юли т.г. бонуси в размер на 9 826 650 лв. Това е „допълнително възнаграждение за постигнати резултати“ през второто тримесечие на годината. В редица от случаите то е няколко пъти по-високо от заплатите на чиновниците, сочи информация на Информационна агенция News24sofia.eu.

Сумата вероятно ще се окаже и по-голяма, след получаването на пълния обем от справки за пет от структурите, второстепенни разпоредители с бюджетни средства в системата на министерството. Те бяха заявени от News24sofia.eu по Закона за достъп до обществена информаця.

Допълнителните възнаграждения на работещите в държавната администрация са регламентирани от 2012 г. със Закона за държавния служител. Изплащат се четири пъти годишно, в края на всяко тримесечие, а разходите за това не бива да надвишават 30% от бюджета за заплати.

През април т.г. министър-председателят шумно обяви, че заради икономии налага антикризисна мярка – замразяване на бонусите за държавните служители. Размразяването стана тихо, а за изплащането на допълнителните възнаграждение News24sofia.eu научи от свои източници дни след началото на антиправителствените протести и протестите на майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“, които и до ден днешен продължават със своите протести за оставката на Деница Сачева.

Да не се взема под внимание…

Служителите в Агенцията за социално подпомагане например са получили в края на юли 5.1 млн. лв. над заплатите си, показват предоставените данни.

Копие от отговорът на Агенцията за социално подпомагане на въпросите, зададени от „За истината“

Сумата е разделена мужду 4 581 чиновници, което прави по над 1100 лв. за всеки от тях. Парите са изплатени на основание на Закона за държавния служител, Кодекса на труда, Наредбата за заплатите в държавната администрация и Закона за държавния бюджет за 2020 г., пише в отговора на Агенцията.

В него обаче е пропуснато друго основание – Заповед на изпълнителния директор на Агенцията от 15 юли т.г., издадена четири дни преди да бъдат наредени плащанията. С въпросната заповед на директорите по места се разпорежда „при определяне размера на допълнителното материално стимулиране да не се взема под внимание раздел четвърти от Вътрешните правила за определяне на заплатите в Агенцията“.

Въпросният раздел урежда кой и в какъв размер има право на допълнително материално стимулиране. В него е разписано, че бонусите не трябва да надвишават 30% от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски от бюджета на агенцията. Пренебрегването му, както е указано в заповедта, би означавало само едно – определянето на материалния стимул да не се ограничава в рамките на 30%, което вероятно е обяснението за по-високите бонуси, изплатени в първия месец на антиправителствените протести.

Бонуси, по-високи от заплатите

За странно завишените допълнителни възнаграждения през юли News24sofia.eu научи от работещи в системата, пожелали анонимност. Според тях за второто тримесечие са изплатени допълнителни пари няколко пъти по-високи от заплатите им. Така служител с 1300 лв. основна заплата е бил стимулиран с малко под 5 хил. лв.

Копие от заповедта, с която на практика се разрешава бонусите в системата на социалното министерство да надвишават 30% от размера на заплатите

В Агенцията по заетостта и териториалните й поделения, към които са Бюрата по труда, 1716 служители са получили общо 3,1 млн. лв. или по около 1800 лв. на човек. Това е и един от случаите, в които сметката показва, че размерът на допълнителното стимулиране е надвишавал този на заплатите.

В Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ 414 назначени на трудов договор са получили общо 620 276 лв., или по близо 1500 лв. на човек. Според предоставената справка върху тези бонуси за сметка на бюджета са начислени 201 хил. лв. осигуровки.

Във фонд „Социална закрила“ девет служители са „стимулирани“ с 25 хил. лв., в които влизат осигуровките и дължимите данъци. Това прави по 2800 лв. бруто на човек бруто (пак според предоставените данни).

В администрацията на самото министерство на 338 служители са изплатени 752 хил. лв. за постигнати резултати или по над 2200 лв.

Социалния министър Деница Сачева, снимка: личен архив Facebook

Решението е взето от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева при спазване на всички нормативни актове, се уточнява в отговора на ведомството, изпратен до News24sofia.eu.

Между другото връзката с протестите може би не е само привидна. Пред News24sofia.eu служители споделиха, че са били предупреждавани да не участват в тях защото ще бъдат лишени от бонуси за бъдещи периоди.

Вижте и

Без допълнително материално стимулиране са останали през юли работещите в Националния институт за помирение и арбитраж, както и в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи. Каква е причината двете структури да бъдат извън списъка с поощрените за особени заслуги, от предоставената информация не става ясно.

Информацията за изплатените допълнително възнаграждения в структурите на Социалното министерство News24sofia.eu получи по реда на Закона за достъп до обществена информация. В решението за предоставяне на справката бе посочен срок до 30 дни, в който отделните администрации да предоставят заявените данни. Този срок не е изтекъл, което обяснява отсъствието от справката на информация за раздадените допълнителни възнаграждения в Агенцията за хората с увреждания, Агенцията за закрила на детето и фонд „Условия на труд“.

Колко са бонусите в Министерството на финансите?

Раздаването на бонуси за държавните чиновници не е ставало само в системата на Министерството на труда и социалната политика. Според източници на News24sofia.eu солидно допълнително стимулиране през юли са получили и работещите в структурите на Министерството на финансите.

След изпращането на въпроси, оттам не отрекоха, но поискаха повече време за изготвяне на справка за размера на изплатените допълнителни пари към заплатите, тъй като обемът на информацията, която трябвало да бъде обработена, бил твърде голям.

За всички от сърце

В началото на август т.г. правителството отпусна 212 млн. лв. за по-високи заплати на работещи в Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните, МВР и техни структури. Други министерства също направиха корекции в перата за заплати в бюджетите си, но в какъв размер не бе съобщено. Публично бе обявено само, че се правят „промени, които да осигурят 30% увеличение заплатите на работещите“ в тях.

Аргументът за тази щедрост бе един за всички: държавните служители „са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19“, освен това са служители на първа линия, „чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица“. Някъде се подчертава и необходимостта от по-високата мотивация на онези, „имащи пряко отношение към последствията от епидемичната криза“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре