13% от хората с коронавирус влизат в болница, но много бързо нараства броят на заразените. Хоспитализират се пациенти, които се нуждаят от венозна медикаментозна терапия и обдишване. Това каза по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му в България около 1 млн. – 1 500 000 души не спазват мерките. Преобладават хората в активна възраст, които разнасят инфекцията.

Според него медиците вече са се научили да лекуват по-добре COVID-19, смъртността спада, има по-адекватни протоколи за извънболничната и болничната помощ.

Хората се държат като в детска градина, ако малко повече обяснявахме защо трябва да се носят маски, щеше да е много по-логично хората да спазват мерките“, каза Симидчиев и допълни, че трябва по-малко да се говори за цифрите, акцентът да е върху това защо се налага дадена мярка.

Здравната система все още се справя, легла можем да разкрием повече, но не може бързо да се реагира с кадровия състав, тъй като един лекар се създава след 11 години обучение и практика. Трябва да мислим с хоризонт 10 години напред“, коментира пуломологът.

Той съобщи, че в страната все още няма грипна обстановка и предупреди при температура под 38 градуса да не се вземат температуропонижаващи средства, защото това е естествен механизъм за защита на имунната система.