Сега четете
Представителен комплекс от XIII век откри археологът Мирко Робов на Трапезица

Представителен комплекс от XIII век откри археологът Мирко Робов на Трапезица

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети разкопките

Представителен архитектурен комплекс от XIII век е съществувал в югоизточната част на крепостта Трапезица. Основите на сградата и целия затворен комплекс около нея разкри археологът доц. Мирко Робов от Археологически музей с институт към БАН. Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети разкопките и на място се запозна с важното откритие.

Сградата, която е била с внушителни размери, се намира непосредствено до Църква №4. Една от хипотезите е, че това е представителна архиерейска резиденция или светска сграда, но не е нито жилищен комплекс, нито манастир, обясни доц. Робов.

Архитектурният ансамбъл е с дължина 40 метра и широчина 23 метра, към него има и допълнителна постройка с приблизителна дължина около 14 метра, посочи Мирко Робов.В трапезарията, освен автентичната подова настилка, е запазена основата и на голямо отоплително съоръжение.

В целия район архитектурния комплекс няма жилищни сгради, което е показателно, че Югоизточният сектор е бил с огромно значение както в самата крепост Трапезица, така и в средновековния столичен град, поясни доц. Робов. Друг белег за това е изобразяването на Църква №4 на миниатюра в Манасиевата хроника.

Вижте и

Археологът проучва терена от 2014-а година насам. Запазените елементи, колони и капители на сградата я правят подходяща за реставрация и социализация.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре