Сега четете
„Репортери без граници“: Не чакайте Борисов, създайте преди изборите национална комисия за медиите

„Репортери без граници“: Не чакайте Борисов, създайте преди изборите национална комисия за медиите

Национална комисия за свобода на медиите в България – независима и с разнообразно участие, която да се създаде бързо и да превърне темата в централна по време на кампанията за следващите парламентарни избори.

Това предложение направи „Репортери без граници“ (RSF) с подробно описание как може да бъде конструирана такава комисия и кои теми да покрива мандатът ѝ. Международната организация смята, че това е наложително, тъй като очевидно правителството на Бойко Борисов и лично той не се интересуват от това да дадат приоритет на проблема със свободата на медиите в страната.

В текста на съобщението се казва, че такова предложение е било направено на премиера при срещата му с представители на RSF през декември миналата година, след като България се е включила в Международното партньорство за информация и демокрация. „Седем месеца след като му изпратихме пътна карта за подобряване свободата на медиите в България, RSF още не е получила отговор от българските власти“, допълва базираната в Париж организация.

Поради мълчанието от София в RSF са решили да дадат гласност на предложението си до Борисов от март 2020 г. – създаване на независима и плуралистична национална комисия за подобряване свободата на медиите в България.

Идеята е тя да е с председател личност от правозащитните среди, която е добре позната в чужбина. В състава ѝ могат да влязат експерти от България и други страни. Задачата ще е изработване на конкретни препоръки, съставени в тясно сътрудничество с Европейския съюз, Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Предложенията трябва да преминат през обществено обсъждане и през политически дебат в парламента.

Ето кои теми може да обхване комисията:

– правни гаранции за свободата на медиите

– регулация на електронните медии

– право за поверителност на източниците

– нападки срещу медиите, процедурни гаранции в съдебните случаи по този повод и защита на източниците

– плурализъм в новинарските медии

– концентрацията на собствеността в медиите

– мерки в подкрепа на редакционната независимост

– как се разпределя държавната реклама

– как се разпределят помощи от държавата за медии

– как се разпределят средства от еврофондовете

– законодателство за управляване разпространението на печатни издания

Вижте и

– функциониране и финансиране на обществените електронни медии

– достъп до обществена информация

– обучение на журналисти.

„За съжаление българското правителство демонстрира липса на интерес от подобряване свободата на медиите и спазване на международните си задължения“, каза Павол Шалай на конференцията в понеделник на евродепутата Елена Йончева и EURACTIV – България. Той е ръководител на отдела на RSF за Европейския съюз и Балканите и смята, че „макар свободата на медиите да е фиксирана в Конституцията, България заплашва да се превърне в страна, в която няма кой да се занимава с реализирането на тази свобода“.

Той призова българските журналисти да се мобилизират, за да се превърне решаването на проблемите им в широк обществен и политически дебат още преди редовните парламентарни избори следващата пролет.

От организацията припомнят също, че на този форум еврокомисар Вера Йоурова обеща, че дирекцията в Европейската комисия, отговаряща за държавната помощ и обществените поръчки, ще проучи как се разпределят сред българските медии средствата за реклама и еврофондовете. RSF допълва, че нечестното и непрозрачно разпределяне на български и европйски средства се използва като политически инструмент за запушване устата на критични журналисти и независими медии.

Снимка: 

„Дневник“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре