Сега четете
Проф. Огнян Герджиков: България няма нужда от нова Конституция

Проф. Огнян Герджиков: България няма нужда от нова Конституция

България няма нужда от нова Конституция. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“, председателят на 39-тото Народно събрание проф. Огнян Герджиков. Според него нужди от промени има.

„Какво толкова се е случило, че трябва да бъде нова Конституцията? Да не би да връщаме монархията, или да правим президентска република, или двукамарен парламент? Това звучи несериозно от юридическа гледна точка. Може да се помисли за промени в сферата на съдебната власт и в други области, но да бъде нова значи да има съществени промени. Законът за нормативните актове казва кога се приемат нови закони, а не промени в съществуващите закони“, коментира той.

Според проф. Огнян Герджиков желанието за нова Kонституция е кауза пердута и се използва за печелене на време.

В настоящия ни парламент не достига правната експертиза, заяви още Герджиков.

Това е нещо, което много дълбоко ме засяга. Не може в парламента ни да има 1/10 юристи по образувание и една твърде по-малка част да са качествени професионалисти. В един уважаващ себе си парламент най-много трябва да бъдат юристите, следвани от икономистите, финансистите и социолози. Нека да има представители на всички професии, но юристите имат основна роля, защото в парламента се коват законите“, обясни той.

Професионализмът у нас не е на почит. Докато експертното начало не бъде водещо, винаги ще се въртим в порочния кръг проба-грешка, каза проф. Огнян Герджиков.

Той обясни, че Консултативен съвет към НС вече не съществува, въпреки това той фигурира на сайта на Народното събрание. Ако не станем държава на експертите, винаги ще сме на опашката на ЕС, предупреди той.

Вижте и

По пътя си към върха народните избраници забравят, че служат на народа, а не на себе си, коментира още проф. Огнян Герджиков. Наред с кадърните хора в НС има и много такива, които търсят собствения интерес, каза още Герджиков и изброи качествата, които би трябвало да притежава председателят на НС.

Трябва да има здрави нерви, да е максимално обективен, да избягва конфронтация и стриктно да следи за правилата и всички повели на законодателството, за да бъде истински водач на най-важния орган в държавата ни“, каза той.

Председателят на парламента би трябвало да е неутрална личност и да не принадлежи към политическа сила, каза още проф. Огнян Герджиков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре