Бившият заместник министър-председател и министър на финансите на България проф. Христина Вучева е починала днес на 83 години, съобщиха от семейството й. Тя е родена през 1937 г. в Пазарджик, където завършва търговска гимназия. След това учи във Висшия икономически институт в София. Изключена е по време на т.нар. унгарски събития през 1956 г., но по-късно е възстановена и завършва през 1959 г.

Работи като икономист и счетоводител в Пазарджик, докато през 1967 г. след конкурс постъпва в Министерството на финансите в Научния институт като научен сътрудник. Получава званието старши научен сътрудник и доктор по икономика. Занимава се с въпросите на кредитирането и финансирането на предприятията.

Професор от 1991 г., Христина Вучева участва в изготвянето на проектите на основните икономически закони в периода 1991-1996 г. Между 1992 и 1997 г. е началник на отдел “Икономическа политика” в Министерството на финансите.

В служебното правителство на Ренета Инджова Христина Вучева е министър на финансите и заместник министър-председател. След това преподава финанси в УНСС.

Опелото ще се проведе в тесен семеен кръг заради епидемиологичната ситуация в страната, казват още от семейството.

Снимка: 

“Дневник”