Сега четете
Нова идея: пенсиите да се увеличат с еднакъв процент

Нова идея: пенсиите да се увеличат с еднакъв процент

Обсъжда се вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в Добрич, цитирана от БНР.

Ваучерите за храна се предвижда да се дават на хората с пенсии до 369 лв., или това са около 340 хил. души.

Тя посочи, че идеята за различен процент увеличение в зависимост от размера на пенсията през следващата година е получила неодобрение и затова се обсъждат други предложения.

Досегашната идея бе минималната пенсия да се увеличи с почти 30% до 300 лв. от 1 януари 2021 г. Увеличение с близо 10% на пенсиите между 300 и 369 лв. и с 4.8% на всички останали от 1 юли догодина. Таванът на пенсиите става 1400 лв. (с 200 лв. повече).

Предложението, което сме направили от страна на социалното министерство, е да няма такъв процент – различен за различните пенсии, а да подкрепим тези хора през социалното подпомагане с ваучери за храна, като индикативният размер предстои да бъде уточнен през следващите дни„, обясни днес Сачева.

Освен това допълни, че ще бъде дадена възможност на всички, които са пропуснали срока, да прехвърлят парите си от втория пенсионен стълб в Националния осигурителен институт.

Вижте и

Тези, които в момента са изпуснали срока от пет години преди пенсиониране, да, ще дадем такава възможност. Дебатите затова вероятно ще започнат веднага след като свършим темата с бюджета„, обясни Сачева.

Тази възможност бе дадена от настоящите управляващи, след като се разбра, че първите пенсии, които ще бъдат плащани от двата стълба – на НОИ и от индивидуалните партиди в частните пенсионни фондове, ще се ниски заради малкото натрупани суми във фондовете. Освен това управляващите се опитват по този начин да налеят допълнително средства в солидарния стълб.

/Снимка: „Дневник“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре