Сега четете
„Кърджалийската мъченица“ Караянчева запази поста си

„Кърджалийската мъченица“ Караянчева запази поста си

След четири часа и половина спорове и обидни реплики мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП и ДПС за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. В подкрепа на Караянчева гласуваха 126 депутати от ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и „Воля“, а за отстраняването й – 97 от БСП, ДПС и независимите.

Мотивите на опозицията – Караянчева не спазвала Конституцията, уронила престижа на Народното събрание, превърнала го в придатък на Бойко Борисов, изолирала медиите в мазето и др., заради което сама трябвало да си тръгне. Защитата на управляващите – тя че била добър човек, че имала подкрепата на ГЕРБ и др., заради което искането трябвало да бъде изтеглено.

В изказването си Караянчева отново защити премиера, нападна президента Румен Радев и обвини БСП и ДПС, че искат да са във властта през задния вход. Тя каза, че е имало моменти, в които злорадството я е карало да иска „да изчезне или да се хвърли от някоя канара в Родопите“, но честта й не може да бъде отнета от опозицията.“Караянчевщината няма място в парламента“

В началото на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова изброи аргументите, с които социалистите искат оставката на Цвета Караянчева – че не зачитала Конституцията и правилника на парламента, превърнала Народното събрание в придатък на Бойко Борисов, който криела от парламентарен контрол, обиждала и унижавала гражданите с реплики като „Като не ти харесва метрото, ходи пеша, бе“, не придвижвала законопроекти на опозицията, уронвала престижа на институцията, излагала България в Европа, изолирала медиите в мазето и др.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ когато нямаш капацитет, експертиза и визия, остават агресия, омраза и арогантност – основите в стила на ГЕРБ, в т.ч. и Цвета Караянчева, които целели разделение и противопоставяне в обществото. Той смята, че председателят на Народното събрание се опитва да дублира премиер и президент, за да печели дивиденти, но следват гаф след гаф.

Мустафа Карадайъ каза, че Цвета Караянчева се държи като квартален партиен функционер, което е политическо престъпление срещу републиката и историята няма да го прости. Той смята, че личността и поведението на този председател на Народното събрание трябва да е урок, който всички трябва да научат. „Караянчевщината няма място в българския парламент и политика“, обяви лидерът на ДПС.

След като цитира различни изказвания на Караянчева, депутатът от БСП Иван Ченчев каза, че има криза и на пиара, и на парламента, и на неговия председател, и на държавността.

„Кърджалийска мъченица ли е Караянчева“

В дебатите депутатите обърнаха внимание на запис, в който глас като на премиера Бойко Борисов нарича с нецензурни думи Цвета Караянчева. Според лидера на БСП Корнелия Нинова след като министър-председателят нарекъл председателя на Народното събрание „една кърджалийска жена“, тя трябвало или да му възрази, или да подаде оставка, за да защити честта на българските жени.

Според Ерол Мехмед от ДПС, който е депутат от Кърджали, обаче в изказването на Борисов имало една техническа грешка и тя била – „кърджалийска“. Той смята, че Цвета Караянчева е олицетворение на ГЕРБ, но срам за Кърджали.

Коментарът на Мехмед бе в отговор на Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“, който защити председателя на парламента като политик, който нищо не е откраднал и не бил корумпиран. Той смята, че тя е младо и добре изглеждащо момиче, атакувано от ДПС, защото разбило монопола на движението в Кърджали. Според Атанасов БСП и ДПС превръщат Цвета Караянчева в мъченица.

В реплика Антон Кутев от БСП каза, че Караянчева може и да е добра жена, но депутатите няма да се женят за нея. Той обяви, че тя е една от виновниците политическият елит да е превърнат в блато. Колегата му Александър Симов каза, че не знае какъв човек е Караянчева, но като председател на парламента е пълен провал и трябва да си тръгне. По думите му тя само кадрувала в Кърджали, а хората от града ги било срам и от дарените стари килими на театъра, и от това, че ги посрещали с хихикане, защото всички свързвали това красиво място с председателя на 44-ия парламент.

„Уважаема госпожо, кърджалийска мъченице“, обърна се Хамид Хамид към Караянчева, която по думите щяла да се запомни – ако въобще с нещо – само с кратката, но категорична оценка на партийния председател на ГЕРБ, с която всички били съгласни. След това той я критикува, че парламентът не се е произнесъл за несъвместимост за член на Централната изборна комисия. Цитирайки изказването на Караянчева от Лом, Хамид каза, че тя принизявала авторитета на Народното събрание до „цех за производство на градински изделия“.

Колегата му Йордан Цонев каза, че в ДПС управлява в Кърджали и региона, но не смята, че е добре да има пет от пет депутати от региона. „По-скромничко с мита за разбития бастион“, обяви той.“Борисов не е на повикване от Околовръстното“

В опит да защити Цвета Караянчева депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов обяви, че премиерът Бойко Борисов не е на повикване, не е част от Околовръстния път, за да идва в парламента, когато БСП поиска. Той каза на Корнелия Нинова ако има любов, да покани Борисов на ресторант и да се разберат като мъже. Накрая поиска отзоваването на Елена Йончева от Европейския парламент заради критичната резолюция срещу България, която по думите му била пълна с лъжи.

Според Славчо Атанасов от „Обединените патриоти“ от свещената парламентарна трибуна са изричани много по-обидни реплики от „Ходи пеша, бе“. Например „Не народ, а мърша“, изречена според него от Пенчо Славейков. Антон Кутев от БСП го поправи, че това са думи на Петко Славейков – председател на Народното събрание, до който Цвета Караянчева няма как да се нареди.

В защита на дарението й от стари килими лидерът на „Воля“ Веселин Марешки каза, че някои политици нищо не са дарявали. Така например по думите му зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП е дарявал само своята любов към лидера Сергей Станишев. После той каза, че сигурно трябва да стане хомосексуалист, за да се хареса на БСП, и нападна партията по вътрешнопартийни теми и обяви, че Нинова е „Госпожа Лъжа“ и няма да махнат ГЕРБ, за да дойде тя на власт. В отговор Вигенин каза, че психолозите могат да обяснят влечението на Марешки към еднополовата любов, но 4 години в затвора, на каквито е осъден на втора инстанция за рекет, ще му помогнат да намери себе си. После Марешки каза, че ще му се обади, ако реши да стане жена.

В подкрепа на Цвета Караянчева се изказаха и депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов, Десислава Атанасова и Александър Ненков. Според втората всички партии искали да изолират медиите в мазето, а третият смята, че социалистите се държат като онези 80% от хората, които по изказване на депутата Иво Христов били дебилни.

Според Милена Дамянова от ГЕРБ целта на опозицията е да омаскари Караянчева, за да дойде тя на власт. „Не мога да се съглася, че живеем в България на омаскаряването, а не в България на честта“, каза тя.

„Караянчева срещу народа. Това е битката“

„Цвета Караянчева срещу народа. Това е битката“, отвърна Антон Кутев и обяви, че ще подари тениски „Системата ни убива“ на депутатите, тъй като не работят в полза на гражданите. Той каза, че ГЕРБ са превърнали политиката в калчища и трябва да си ходят, защото всички са безсмислени.

„Дъно“ – така накрая Корнелия Нинова нарече предложението на Рашидов да се види с Борисов в ресторант. Според нея след този дебат е спасително за България парламентът да бъде разпуснат веднага. И повтори, че неофициално управляват ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“.

Изказване поиска депутатът Спас Гърневски от ГЕРБ, но се оказа, че докато изчаквал, папката му изчезнала. ГЕРБ обвини БСП в кражба на папката, а Гърневски каза: „Комунистът си е комунист. Може да е една папка, но да открадне. Минахте вече на канцеларски – няма какво да се краде вече в тази държава“. Антон Кутев пък обяви, че има записи в телефона си какво точно е станало.

После Гърневски чете изказване, в което каза, че се прави опит за преврат, а искането на оставката е сатанински политически пир по време на чума. По думите му се прави опит да олигарси, които седят зад протеста. Той говори за милиционери, комунисти и др.

Вижте и

„Долу ръцете от правителството! Долу ръцете от главния прокурор!“, обяви депутатът от ГЕРБ.

Според Тома Биков от ГЕРБ оставката на Цвета Караянчева няма да доведе до нищо, заради което няма да я подкрепят.

„Не съм безгрешна“

Накрая се изказа Цвета Караянчева, която обяви, че се прави опит коалицията между БСП и ДПС да излезе на светло. Тя каза: „Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това“.

Цвета Караянчева се опита да обори аргументите на опозицията – не внасяли предложения за дневния ред; не били преадресирани въпроси към премиера Борисов, т.е. задавали недопустими въпроси, за да твърдят, че той не отговаря, а не ги адресирали наново към ресорните министри; не е внесен проект на акт по сигнала за член на изборната комисия и др.

Председателят на парламента обяви, че медиите не са протестирали за преместването в мазето, а сега имало петиции. Тя каза, че иска мнението на всички партии и ще върне предишния режим на движение в парламента, т.е. журналистите да имат достъп до депутатите.

Цвета Караянчева нападна президента Румен Радев, сравнявайки неговата реплика „Мутри, вън“ с думи на предишни държавни глави. Тя репликира коментар на водещия на „120 минути“ по Би Ти Ви Светослав Иванов по неин адрес.

След като разказа как тежко е приела злорадството заради предполагаемо изказване на Бойко Борисов по неин адрес, което той отричал, тя каза: „Имаше моменти, в които исках да изчезна или да скоча от някоя канара в Родопите“. После каза, че не е зависима от изпълнителната власт и заподозря опозицията, че иска да свали правителството от власт през оставката й.

„Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета най-малко от вас“, завърши Цвета Караянчева, а БСП викаха „Оставка“.

Снимка: 

„Дневник“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре