Сега четете
Каракачанов: поръчката на нови F-16 пак ще мине през правителството и парламента

Каракачанов: поръчката на нови F-16 пак ще мине през правителството и парламента

Евентуална нова поръчка на още 8 самолета F-16 ще премине през същата процедура като предишната – становище на Военновъздушните сили (ВВС), предложения на министъра на отбраната, решение на Министерския съвет, разглеждане в парламента и решение на парламента, каза днес пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той отказа да се ангажира със срокове кога може да започнат тези стъпки.

Предложението за купуването на 16, а не на осем машини не е ново, но за него се заговори отново като възможна опция в кратки срокове след среща на представители на производителя на машините „Локхийд Мартин“ с премиера Борисов преди няколко дни. След нея се разбра, че България е изпратила запитване към фирмата за условията при направена нова поръчка. От „Локхийд Мартин“ дори обясниха, че ако договорът за новите 8 бойни самолета се сключи до края на годината, те могат да дойдат с вече поръчаните през 2023 година.

Договорът за покупка на 8 самолета F18 Block 70 беше подписан през миналата година, като през август беше платена и цялата сума по сделката – 1.2 млрд. долара.

Със срокове не мога да се ангажирам. Ако офертата е зашеметяващо добра, може веднага да започнем разговори. Ако има неща, които трябва да се коригират, ще проведем разговори„, допълни Каракачанов.

Той каза още, че първо се чака писмо от производителя „Локхийд Мартин“ с параметри по евентуална сделка (цени, срокове за плащане и т.н.), след което ще се мине към разговори за постигане на максимално добри условия.

Каракачанов коментира, че през последните няколко години авиацията се изправя на крака и този процес ще продължи.

Според него това се случва не само заради вече финализираната сделка за 8 нови самолета F-16 Block 70, а и заради отделените в последните три години и половина средства за ремонт и поддръжка на наличната техника.

Командващият ВВС: да не решават емоциите

Новият командващ ВВС ген.-майор Димитър Петков коментира, че не е очаквал толкова бързо да се премине към дебат за покупка на още 8 самолета.

Той повтори тезата си, че такава задача не трябва да се решава с емоции, а с разум и точни разчети.

Важен е крайният резултат – боеспособен самолет, интегриран в системата за национална отбрана и съвместим със съюзните сили„, подчерта генералът.

Ген.-майор Петков отказа да се ангажира с коментар кога ще е най-подходящият момент за покупка на още 8 самолета. В отговор на въпрос командващият ВВС каза, че около 2-3 години след пристигане на първите F-16, които се очакват през 2023 г., те ще могат да се използват максимално ефективно.

Вижте и

Той допълни, че ресурсът на последните самолети МиГ-29 изтича през 2029 и 2030 година и с тях ще се гарантира въздушният суверенитет на страната.

Президентът: без политически интереси в авиацията

Коментар по темата нови 8 изтребителя направи и президентът Румен Радев, който е бивш командващ на авиацията.

Според него България определено има нужда от най-малко 16 нови бойни самолета.

На военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо. Винаги води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи и до загуба за човешки животи. Това е много сложна технология – целия процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира извън представите на този, който взема решения, затова трябва да се уважава военната експертиза„, подчерта той.

/Снимка: „Монитор“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре