Сега четете
Започва строг контрол за спазване на мерките срещу коронавируса

Започва строг контрол за спазване на мерките срещу коронавируса

Властите не възнамеряват да затягаме мерки, но започва строг контрол на спазването на сегашните – това заяви на брифинг днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след заседанието на Министерския съвет. Той напомни, че са необходими дисциплина, отговорност, носене на маски, ползване на дезинфектанти, лична хигиена.

Ще проверяваме дали мерките се спазват. Няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та и няма да се прилагат ограничителни мерки. Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме разписаните мерки, защото те дават и ще дават най-голяма сигурност. Нека се съсредоточим върху действащите мерки, ако ги спазваме, няма да има нужда от допълнителни„, подчерта здравният министър.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Тази инфекция ще бъде победена, но ни трябва разум, интелект и дисциплина

Ангелов потвърди информацията, дадена от премиера Бойко Борисов вчера, че правителството ще купи нови количества от лекарството ремдесивир. Клинични проучвания са доказали ефективността му срещу COVID-19, каза министърът.

2.1 млн. лева за 2500 флакона

България вече е направила заявката и се очаква до 10-20 дни лекарството да бъде доставено. Всяка Регионална здравна инспекция подава в Министерството на здравеопазването нуждите, които има, и след като ги обобщи, министерството прави нужните доставки – това е схемата, представена от министъра за снабдяването с лекарството, като ако някъде бъде изчерпано, се взема от съседна област.

Стойността на един флакон от лекарството е 345 евро без ДДС, уточни министърът. До момента България е получила 2837 флакона ремдесивир под формата на дарения, разпределени по всички РЗИ. До момента от са използвани 978 флакона.

В момента България разполага с 1779 флакона наличности, които биха стигнали за 3 седмици напред, количествата са обезпечени, успокои Ангелов.

Вижте и

За последната седмица са използвани за лечение на пациенти 476 флакона, а 13 области за миналата седмица са отчели нулево потребление, информира той.

Снимка: 

„Дневник“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре