Сега четете
Експлоатация,нарушаване на правата, насилие: повечето германци не познават колониалната история на страната

Експлоатация,нарушаване на правата, насилие: повечето германци не познават колониалната история на страната

Ликът на Хендрик Витбой може да бъде видях върху банкнотата от 200 намибийски долара. В Намибия Витбой е почитан като герой от освободителната борба на своя народ срещу германските колонизатори в края на 19-и и началото на 20-ти век.

В Германия обаче едва ли ще се намери дори един ученик, който да знае кой е Витбой. Защото този период от историята на страната не се изучава официално в училище. Скоро обаче това може да се промени: съюзът „Заедно за Африка“ е изготвил помагало с теми, свързани с колониалното минало на Германия, с надеждата, че ангажирани учители ще му обърнат внимание.

95 хиляди събрани подписа

В някои федерални провинции темата изобщо не присъства в учебния материал, а в други е засегната само периферно. „Затова учебниците и учебните планове трябва да бъдат преработени“, казва Абигейл Фуга. Младата 26-годишна жена от Кьолн е инициаторка на петиция по темата, която дотук е събрала 95 хиляди подписа. „Не е достатъчно това, което в момента се изучава в германското училище“, категорична е Фуга, чиито родители са от Гана.

Банкнота от 200 намибски долари. Малко деца в Германия знаят кой е Хендрик Витбой и как е свързан с тяхната история.

В периода 1884-1916 година части от днешна Гана, както и територията на днешната Република Того, са били управлявани от германските колонизатори. Того дори е била смятана за „образцова колония“ по времето на Германския Райх. Но и там германците основно са били заети с това да експлоатират природните ресурси, нарушавали са правата на местното население и са го наказвали, включително с бой.

Само ако познаваме собствената си колониална история можем да разберем по-добре днешния расизъм, казва Фуга. „Щом като чернокожите деца са достатъчно големи, за да се сблъскат с расизма, значи и белите деца са достатъчно големи да се запознаят с тази страница от своето минало“, допълва активистката.

Нейната инициатива се посреща със смесени чувства. Сред основните критици са учители, които твърдят, че темата за колониалното минало на Германия присъства в учебниците. Проблемът обаче е друг: този учебен материал не е задължителен. „Избиването на 6 милиона евреи по времето на Холокоста, Втората световна война, Студената война между Изтока и Запада и разделението на Германия – това са все големи и важни теми в часовете по история и за други теми почти не остава време“, допълва инициаторката на петицията.

Вижте и

Чрез историята можеш да разбереш актуалните проблеми

На има и изключения. Имке Щалман е учителка в една хамбургска гимназия, където от около 15 години темата за германското колониално минало се изучава доста интензивно от учениците от горната гимназиална степен. „Тази тема е изключително важна, ако човек иска да разбере по-добре много от актуалните въпроси на съвременната международна политика“, казва тя. Във връзка с движението „Black Lives Matter“ тази година учениците са били особено мотивирани – както в, така и извън училище, казва преподавателката. От 2018 година съществува обмен между хамбургската гимназия и едно училище в Дар ес Салаам, Танзания. Империализмът и колониалното минало попадат сред темите в часовете по история и в двете учебни заведения.

Абигейл Фуга и другите активисти са наясно, че не всяко германско училище може да организира подобен обмен. Но те биха били доволни ако учениците в Германия получат възможността да се запознаят с колониалното минало, неговото наследство и с темата за германския расизъм. Фуга може да се похвали дори с личен пример: отскоро тя се квалифицира, за да може да предлага антирасистко обучение на ученици.

https://www.dw.com/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре