Сега четете
Екоактивисти внесоха подписка в Министерския съвет с искане да спрат строежите по Южното Черноморие

Екоактивисти внесоха подписка в Министерския съвет с искане да спрат строежите по Южното Черноморие

Днес гражданите, които инициираха през август петиция срещу строежите в Природен парк „Странджа“, внесоха в Министерския съвет събраните 5413 подписа. Основното искане е спирането на строежите на 300 метра от морския бряг, както и на цялата територия на природния парк до приемане на план за управлението му и ОУП на община Царево, които изрично да забранят строителство.

Още през пролетта над 1100 души подадоха официални становища срещу проект за устройствен план, разрешаващ застрояването на община Царево (повече четете тук). След като гражданските инициативи „Зелени закони“ и екокоалицията „За да остане природа в България“ подкрепиха подписката с официално писмо през септември, месец по-късно отговор няма от нито една от институциите адресати – Народно събрание, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието, храните и горите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община Царево.

Писмото им предлагаше конкретни 9 мерки за законосъобразна защита на последните незастроени места по Южното Черноморие Заради липсата на отговор досега инициаторът на гражданската петиция Марта Георгиева днес внесе подписите с искане премиерът Бойко Борисов да упражни контрол върху ресорните министерства и да изиска проверка на нарушенията на кмета на Царево.

„До настоящия момент няма реакция от компетентните институции въпреки безспорните сигнали от организации и граждани за незаконността на строителството – липсата на ОУП на община Царево, липсата на ОВОС и оценки за съвместимостта, изтеклата правна стойност на смяната на предназначението на земите, които въпреки опита да бъдат урбанизирани към днешна дата отново са земеделски, липсата на улична регулация и инфраструктура, която прави разрешителните за строеж незаконни. Към настоящия момент не е изпълнен и ангажиментът на Ивелина Василева от месец юли т.г., когато в качеството й на председател на парламентарната Комисия по опазване на околната среда и води, чрез законодателни изменения да бъде спряно строителството на 100 метра от морския бряг,“ казва Георгиева.

„Строежите, които се реализират в момента в местността „Поляните“ край Синеморец са в реализация на Подробни устройствени планове с разрешителни от 2006 г, които са били валидни до 2012 г., разказа Зорница Стратиева от Асоциацията на парковете в България. От там изискаха документите по ЗДОИ и разкриха факта, че одобрените ПУП-ове за периода януари 2017 – юни 2020 са 32. Според асоциацията това се случва в нарушение едновременно на няколко закона.

„Ако всички ПУП-ове на територията на местността Поляните в Синеморец, одобрени от Община Царево, се реализират, това ще бъде едно от най-големите застроявания на защитена територия, осъществено в последните години и унищожение на най-красивите кътчета българска природа“ твърди Марта Георгиева в писмото си до премиера Борисов.

Вижте и

Снимка: 

„Дневник“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре