Бюджетът на София ще бъде актуализиран втори път, след поправките през април, заради намалелите приходи, каза днес пред БНТ зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той допълни, че докладът ще бъде внесен в общинския съвет вероятно днес до края на деня. Преди това предстоят последен кръг консултации с групите в съвета.

При актуализацията ще бъдат дадени 4 млн. лв. допълнително на градския транспорт. Барбалов посочи, че до края на септември приходите в бюджета са за 11 млн. лв. по-малко. Най-сериозен е спадът на очакваните средства от приватизация – с 10 млн. лв. по-малко. От разрешителните за строеж са постъпили с 3.5 млн лева по-малко. Почти двойно по-ниски са приходи от туристически данък.

Барбалов прогнозира, че към края на годината могат да бъдат достигнати нивата от 2019 г., когато е имало около 700 милиона лева приходи от данъци и такси.

В отговор на въпрос Барбалов посочи, че бюджетът за следващата година вероятно ще е на нивата на този от 2019 г. Не се планира повишаване на данъци и поскъпване на превозните документи, поясни той.

“Работи се по по-добра събираемост. Правим възможното да помагаме на хората, които изпитват икономически трудности, чрез разсрочено плащане на данъците”, каза още Барбалов. Той допълни, че по капиталовата програма в момента се извършва анализ, за да се прецени по кои обекти ще се работи тази година и тези, които ще бъдат заложени за следващата.

Снимка: 

“Дневник”