Сега четете
БСП и ДПС внасят искане за отстраняването на Караянчева като председател на парламента

БСП и ДПС внасят искане за отстраняването на Караянчева като председател на парламента

БСП и ДПС внасят искане за отстраняване на председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. То е подписано от 96 народни представители на двете партии. Разискванията и гласуването най-вероятно ще бъдат утре, а за приемането на искането се изисква обикновено мнозинство.

Аргументите – непознаване на Конституцията и правилника за работа, превръщане на Народното събрание в придатък на Бойко Борисов, нарушение на публичността и прозрачността на работата на парламента чрез изолиране на медиите в мазето, уронване на престижа на България в Европа, недопустими изказвания и др.

От парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че благодарение на Цвета Караянчева премиерът Бойко Борисов не е участвал в парламентарния контрол от 22 ноември м.г. Председателят на парламента посочвала, че премиерът е зает, а той или карал джипа, или правел риалити шоу с министри от пънчета вдън горите тилилейски. Тя каза още, че Караянчева е оправдала Борисов за нецензурно изказване по неин адрес, вместо да поиска оставката на премиера.

БСП критикува председателя на парламента за арогантните думи „Като не ти харесва метрото, ходи пеша, бе“, с което обиждала хората и уронвала престижа на парламента. Социалистите са недоволни още, че Караянчева не придвижвала техни законопроекти.

В отговор ГЕРБ обяви, че БСП руши авторитета на Народното събрание от години, заради което няма право да иска оставката на Караянчева – през 2019 г. отсъства от парламента в продължение на три месеца, сега не се регистрира за кворум, но после идвали да се регистрират за надницата си и др.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че партията подкрепя Караянчева и ще обори всички аргументи на БСП.

Нито една друга политическа сила не взе отношение по темата от трибуната.

По-късно в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че и депутатите от движението са подписали искането. Той каза, че са проведени консултации първо с ГЕРБ, които изразили съгласие с мотивите на ДПС, а после с БСП.

Вижте и

Мустафа Карадайъ цитира и мотивите на ДПС – нарушаване на Конституцията и правилника на парламента, уронване на престижа на институцията и др.

Снимка: 

„Дневник“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре