Сега четете
БСП иска да няма щаб за коронавируса и пак повдигна спора за носене на маски в парламента

БСП иска да няма щаб за коронавируса и пак повдигна спора за носене на маски в парламента

Лидерът на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова поиска да няма щаб за коронавируса, а вместо това епидемичен комитет.

По думите ѝтова е заложено в Национален план за действие за готовност за грипна епидемия, който е приет през 2006 г. и е актуализиран през 2017 г.

Създаде се паника у населението с непремерени изказвания за чували с трупове, катафалки, „яко ще се мре“. Променяха се решения в рамките на 24 часа, което доведе до хаос в обществото, икономиката, включително и до ситуации със задръствания, на тапи на входящи и изходящи КПП-та„, каза Корнелия Нинова, припомняйки (но извадени от контекста – бел. авт.) използвани реплики на председателя на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Нинова беше репликирана от депутата на ГЕРБ Евгени Будинов, че „щом депутатите на БСП са толкова загрижени за COVID ситуацията, да си сложат маските„.

В този контекст пък народният представител от социалистите Георги Свиленски заяви, че иска заповедите на министъра на здравеопазването да са еднозначни и че не разбира защо да е длъжен да носи маска в Народното събрание, след като мястото не е обществено достъпно.

Депутатът настоя и да се отменят постановленията, с които се налагат глоби на народни представители за неносене на предпазни средства, покриващи носа и устата.

Вижте и

Проф. Костадин Ангелов, който е в парламента в рамките на т.нар. парламентарен контрол, за да отговаря на предварително зададени депутатски въпроси, заяви, че е въпрос на разбиране и моли народните представители да го чуят като лекар за важността на защитата, особено предвид че нямало дистанция от 1,5 метра между столовете в пленарната зала.

Министърът на здравеопазването обясни и че макар и гражданите да не влизат в пленарната зала, то в нея има външни лица (които идват там по предварителна покана – бел. авт.), и припомни, че гражданите влизат в други части на сградата на Народното събрание, препращайки към опита за барикадиране на активисти на „Системата ни убива“ и платформата „Изправисе.БГ“ на Мая.

/Снимка: „Дневник“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре