Сега четете
МВР все още разследва защо ГДБОП нахлу в дома на невинно семейство. Засега GPS-ът е виновен (ОБЗОР)

МВР все още разследва защо ГДБОП нахлу в дома на невинно семейство. Засега GPS-ът е виновен (ОБЗОР)

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, Luboslovie.bg

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски дойде в парламента днес, за да информира депутатите защо ГДБОП нахлу в дома на невинно семейство в София.

Изслушването за полицейската акция беше поискано от „БСП за България“, които обаче останаха недоволни от предоставената информация.

GPS-ът е виновен!

Терзийски обясни, че специализираната полицейска операция на 5 октомври е била срещу организирана престъпна група, занимаваща се с притежание и разпространение на наркотични вещества, незаконна банкова дейност, рекет, изнудване и други силови действия срещу длъжници, имотни и финансови измами, както и дейност с трафик на хора.

Той посочи, че екип номер 9 е бил определен за адрес в кв. „Левски“, бл. 7 – за задържане на криминално проявено лице.

Сутринта на 5 октомври е проведен инструктаж на всички екипи и им е предоставена информация относно адресите, лицата за задържане и необходимата документация за процесуално-следствените действия. Служителите от екип номер 9 са разбрали точния адрес сутринта, при проведения инструктаж, поради което са въвели данните в навигационната система на служебен автомобил. При пристигане на място са обезпечили периметъра. По данни на служителите от екипа са въведени коректните данни, впоследствие обаче е установено, че вместо в блок 7, екипът е пристигнал на адрес в блок 4 в квартал „Левгски-Г„, каза министърът.

Той обяви, че е разпоредена дисциплинарна проверка заустановяване на всички обстоятелства и данни, довели до проникване на горепосочения адрес„.

В акцията са участвали сили от ГДБОП, ГД „Жандармерия“ и СОБТ, и Специализирани полицейски цели – СДВР. Извършени са предварително планирани процесуално-следствени действия спрямо 16 лица, 28 адреса и 10 моторни превозни средства. Допълнително в условията на неотложност са проведени процесуално-следствени действия спрямо още десет адреса и моторни превозни средства, каза Терзийски.

При акцията са намерени 18 600 лева, един газов пистолет, наркотични вещества, полицейски палки, полицейска лампа, бухалки, множество документи, свързани с недвижими имоти като нотариални актове, скици, компютри, електронни носители и мобилни апарати. Задържани са общо 19 души, разпитани са 30 като свидетели, от които девет са разпитани пред съдия. Повдигнати са обвинения на пет лица, на които е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, добави вътрешният министър.

Вижте и

Левицата не приема отговора на Терзийски

След изслушването, от „БСП за България“ поискаха министърът да бъде повикан втори път, за да каже кой е виновен, а не да чете сводката на МВР.

Очевидно е разбита организирана престъпна група, въпросът беше да чуем тук, от тази трибуна, това ли е вече новият стил на работа на МВР – да работят с повредени GPS-и, при положение, че има точно и ясно разписани процедури при задържане, коментира Иван Иванов от левицата.

Председателстващият заседанието заместник-председател на Народното събрание Емил Христов пък каза, че към момента министърът не би могъл да предостави повече информация.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре