Сега четете
Все още е рано да се каже колко ще струва нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ (ВИДЕО)

Все още е рано да се каже колко ще струва нов блок на АЕЦ „Козлодуй“ (ВИДЕО)

Решението за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, което правителството предстои да вземе днес, предвижда мандат за Българския енергиен холдинг да влезе в контакт с компании от САЩ, които развиват ядрени технологии, за да се установи колко би струвало строителството на нов енергоблок. Срокът на проучването е краят на януари 2021 г.

Това съобщи в интервю за „Нова телевизия“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Възобновяването на проекта за нов енергоблок в централата, започнат от кабинета „Орешарски“ през 2013 – 2014 г., беше анонсирано вчера от премиера Бойко Борисов. Той заведе министри и синдикални лидери на нива край централата, определена за площадка за новата мощност. Неочакваният анонс дойде само 10 дни след визитата на американския помощник държавен секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън в София, по време на която той обяви, че АЕЦ „Белене“, както и продължението на газопровода „Турски поток“ са неприемливи проекти заради руското участие в тях.

В днешното интервю Петкова на два пъти потвърди, че България ще развива и двата ядрени проекта – и „Белене“, и „Козлодуй“.

Целта е да видим най-модерните технологии, които САЩ разработват, с цел диверсификация на ресурсите, затова се насочваме към тях„, каза министърът.

Добави, че „с нашите американски партньори винаги сме имали откровен диалог„, както и че „имаме много добри резултати за последните 6 г. в посока диверсификация на източниците на природен газ и свежо ядрено гориво„. Тя даде за пример преговорите с „Уестингхаус“ за използване на тяхно гориво за руските реактори и строителството на газова връзка към Гърция и участието в проекта за терминал за втечнен газ в гръцкия Александруполис. Повтори и позицията на кабинета, че „Балкански поток“ няма нищо общо с „Турски“.

Министърът поясни, че Българският енергиен холдинг ще влезе в контакт и с американски компании, развиващи малки модулни реакции, за да установи колко струват те, а на въпрос за това, че тези технологии не са лицензирани в Европа, увери, че без европейски лиценз нищо няма да се строи.

Преди да говорим за цена, безценна е енергийната сигурност на България, а през 2050 г. трябва да постигнем нулеви въглеродни емисии„, подчерта Петкова.

Липсвал интерес от общините да се газифицират

За „Балкански поток“, срещу който САЩ имат възражения заради доминиращия руски интерес в него, Петкова припомни, че България губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ от Русия към Турция през българска територия.

Запитана защо новата тръба се изгражда като транзитна и без отклонения за газификацията на българските градове, министърът прехвърли отговорността на общините.

Вижте и

По думите на Петкова техническа възможност за газоснабдяване на населените места има, но общините не проявили инвестиционен интерес за това.

Технически проектът дава такава възможност. Това означава в общината да има инвеститори, които желаят да инвестират в газоразпределение, и жители, които искат да се газифицират„, каза Петкова.

Снимка: 

„Дневник“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре