Сега четете
Искането за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева е в деловодството на Народното събрание (ОБЗОР)

Искането за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева е в деловодството на Народното събрание (ОБЗОР)

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, Luboslovie.bg

След като опозициионните партии заговориха за оставката на Цвета Караянчева преди седмици, днес проектът на решение стана факт. Темата се възобнови в пленарна зала след като лидерът на БСП Корнелия Нинова представи декларация от името на група.

Тя обяви, че днес БСП внася искане за оставката на председателя на Народното събрание. Корнелия Нинова представи пет аргумента за това.

Първият – непознаване Конституцията на Република България и погазване на правилника за работа на Народното събрание, който по силата на решение на Конституционния съд е закон. Второ, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на Народното събрание към придадък на волята на един човек. Трето, грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошено каество на закона. Четвърто, незачитане на принципа на прозрачност и публичност в работата на парламента. Пето – думи, оценки и поведени, рушащи авторитета на институцията„, каза още Нинова.

Веднага последва отговор от страна на ГЕРБ в лицето на д-р Даниела Дариткова. Тя попита с какво право председателят на „БСП за България“ иска оставката на г-жа Караянчева, тъй като в този мандат под нейно ръководство ПГ на БСП системно руши авторитета на това Народно събрание“.

Какъв авторитет да има това Народно събрание след като три месеца бяхте в нелегалност и отсъствахте от заседанията на парламента. Какъв авторитет искате вие да допринесете да се създаде на това Народно събрание след като опозицията смята, че е ненужна за парламентарната дейност? Какъв авторитет искате да има това събрание след като в момента не участвате в заседанията на председателския съвет, след като сутрин се криете по ъглите на Народното събрание и идвате тук да се регистрирате само за да прочетете някоя декларация и да си осигурите надницата за деня„, каза още Дариткова.

Според нея това е знак срещу демокрацията.

Чувала съм изказването, демокрацията много ви е отнела. Явно за тези 30 години не сте разбрали, че демокрацията изисква освен управляващи, да има конструктивна алтернативна опозиция„, посочи д-р Дариткова.

Впоследствие темата за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева се пренесе и на брифинг на ДПС.

Вижте и

Председателят на партията Мустафа Карадайъ заяви, че след проведени консултации проектът на решение за оставка на Цвета Караянчева е внесен с 96 подписа.

Карадайъ посочи, че първо са провели консултации с ГЕРБ, които са изразили съгласие с техните мотиви.

Второ- БСП. Преди малко ги чухме от трибуната на Народното събрание„, каза Карадайъ.

Той обърна внимание, че в мотивите са посочени конкретни нарушение на Конституцята и законите и конкретни факти за неизпълнениe на задълженията й.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре