Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи почетното отличие „Протегната ръка“, присъдено от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Тя предостави наградата на кметския наместник на село Светля, община Ковачевци Стефка Евтимова на официална церемония по повод Деня на българската община, на която НСОРБ обяви годишните си награди за 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

„Вие всички сте онези, които са най-близо до хората“, отбеляза Цвета Караянчева в приветствието си към кметовете, общинските съветници, кметските наместници и представителите на общините. Тя поздрави наградените и насърчи всички номинирани, като им пожела да подължават по същия начин активно да работят за своите общини, защото развитието на общината е много важно, за да останат младите хора в своето родно място. „За това е нужно да има единодействие между общинска, законодателна и изпълнителна власт“, обърна се председателят на парламента към кметовете, общинските съветници и кметските наместници. Цвета Караянчева им благодари за това, че в екстремни условия, в ситуация на извънредна обстановка, са работили ангажирано и много смело, за да може да противодействат на коронавируса. „Този вирус ни научи, че трябва институциите да работят заедно“, допълни още тя.
Председателят на Народното събрание ги увери, че в лицето на законодателната власт имат свои приятели, защото гласът на българските общини трябва да се чува в Народното събрание и през последните няколко години ползотворното сътрудничество наистина е реалност.

Отличието „Протегната ръка“, което Цвета Караянчева връчи на кметския наместник на село Светля, община Ковачевци, Стефка Евтимова, е за това, че заедно със своите съселяни събират лични средства и купуват маски и предпазни костюми за нуждите на Спешна помощ – Перник. Наградата е персонална и се присъжда за личен пример как индивидуалните усилия на всеки са важни за общността и мотивират последователи да подпомагат общини и институции в усилията им за опазване здравето на гражданите.
В церемонията участва и заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. Той връчи отличие „Протегната ръка“ на Ангел Иванов, който от 8 март 2020 г. работи безвъзмездно всеки ден с пациенти с доказана корона вирусна инфекция. На събитието присъстваха и народни представители.