Сега четете
Ден 93! Напрежение пред БНТ: Протестиращи обградиха Андрей Новаков (ВИДЕО)

Ден 93! Напрежение пред БНТ: Протестиращи обградиха Андрей Новаков (ВИДЕО)

https://www.facebook.com/luboslovie/videos/698462727429854

Продължават протестите срещу управляващите и главния прокурор. Днешната демонстрация се случва ден след като евродепутатите приеха в ЕП критичната резолюция за върховенството на закона у нас.

Коментарите за документа са разнопосочни – едни го определят като “политически шамар” и победа за протестиращите, а други – атака на опозицията.

Заедно с поредната вечер на протести под прозорците на властта, пред сградата на Българската национална телевизия днес ще застанат демонстранти, които ще проведат „Гражданска панорама“.

Хронологията на днешните събития следим на живо.

https://www.youtube.com/watch?v=TTQQNUXDw-Y&feature=youtu.be

22.00 ч.:

Напрежение пред сградата на Българската национална телевизия, след като протестиращи блокираха евродепутатът Андрей Новаков, предаде репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Йордан Илиев.

Той бе изведен от полицията минути след като бе притиснат от протестиращите. Въпреки обтегнатата обстановка и силните викове, все пак имаше известна форма на диалог. Новаков отговори уклончиво на някои въпроси, но не изпадна в конкретика.

Очаква се сградата на обществената телевизия да напусне и депутатът от ДПС Йордан Цонев. Не се знае обаче нито откъде, нито кога ще излезе от сградата.

Възможно е протестиращите да не успеят да достигнат до него.

21.40 ч.:

Два контейнера блокираха улицата, за да попречат на преминаващите автомобили, видя на място репортер на News24sofia.eu.

21.36 ч.:

Напрежение между протестиращи и полиция. Граждани се опитаха да завлачат контейнер за отпадъци, но униформени ги спряха. В момента няколко демонстранти са от едната страна на кофата за боклук.

В крайна сметка унифрормените образуваха кордон пред портата на телевизията, за да не могат протестиращите да блокират изхода.

Последваха още по-бурни викове „Оставка!“.

21.33 ч.:

Не е вярно, че Делян Пеевски има влияние в съдебната система. Вярно е, че Иво Прокопиев има влияние, посочи Йордан Цонев.

Той заяви, че всички обвинения към партията идват от кръга „Капитал“.

21.30 ч.:

Дебатът в студиото между представители на парламентарните партии дебатират в студиото на „Панорама“ резолюцията на ЕП, която вчера бе приета от евродепутатите.

Парарелно с дебата в студиото обаче граждани скандират „Кошлуков – позор, оставка и затвор!“ пред сградата на обществената медия.

В ефир се показват и кадри от протеста.

Протестиращи сложиха и клони на улицата, за да запречат задния вход на телевизията.

21.10 ч.:

Група протестиращи се преместиха и пред задния вход на Българската национална телевизия, за да попречат на гостите в предаването „Панорама“ да напуснат сградата на обществената медия.

Има и засилено полицейско присъствие. Оформили са се кордони навсякъде.

Има коли и на жандармерията.

21.00 ч.:

Множеството от „Триъгълника на властта“ стигна до сградата на Българската национална телевизия точно преди началото на предаването „Панорама“ в ефира на обществената медия.

В момента вътре са Андрей Новаков и Йордан Цонев.

Пред телевизията обаче има паралелно събитие – „Гражданска панорама“.

При предишния своеобразен форум миналата седмица се стигна и до известна ескалация на напрежението. Гражданите не позволяваха на гостите в предаването да си тръгнат и дори замеряха с яйца политологът доц. Стойчо Стойчев.

Бурни викове „Оставка!“ оглушават улицата пред БНТ.

22.45 ч.:

Част от протестиращите поеха към сградата на Българската телевизия, където се провежда инициативата „Гражданска панорама“.

Има интерес гост в Панорама от ГЕРБ. Ще свършим по-бързо и отиваме да го посетим, обърна се към протестиращите адв. Николай Хаджигенов.

20.40 ч.:

Химнът на Република България зазвуча в пространството, станало известно като „Триъгълника на властта“. Към този час, въпреки ветровитото и студено време, стотици са на площада.

Вижте и

20.15 ч.:

Пореден национален протест под надслов „Велико народно въстание“ ще се проведе в столицата.

Демонстрацията е обявена за идния петък с начален час 17 ч.

Адв. Николай Хаджигенов обяви, че по време на петото Велико народно въстание изненади ще има, но те няма да бъдат предварително обявени.

20.00 ч.:

Стотици хора вече са се събрали в пространството около Министерския съвет.

България била наказана с тази резолюция. Не! Властта в България е наказана с тази резолюция, каза от трибуната Арман Бабикян и допълни:

Щом ги посочиш с пръст, че крадат, веднага ставаш родоотстъпник.

Остава обтегната обстановката у нас. Политическата криза продължава да люшка страната ни. България попадна във фокуса на европейските институции, след нестихващи вече 93 дни протести както на граждани у нас, така и на сънародниците ни в чужбина. Редица писма бяха изпратени до институциите в Брюксел. Вчера, след оспорван дебат само ден по-рано, евродепутатите приеха почти без изменения критичната резолюция на комисията LIBE.

Няколко дни преди това пък очертаните в нея проблеми бяха потвърдени и в първия доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в държавите-членки на ЕС. Управляващите обаче го разчетоха като положителен. По време на дебата срещнаха и подкрепа в лицето на Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия, към която спада и Борисов.

Вчера обаче по време на гласуването в Брюксел депутати от ЕНП гласуваха в подкрепа на документа, въпреки призива на Вебер по-рано да не го правят.

А иначе – хиляди граждани се стекоха на жълтите павета вчера. Четвъртото велико народно въстание премина спокойно, като за пръв път в спирка на протеста се превърна площадът пред храм-паметника “Св. Александър Невски”.

До този момент общо четири Велики народни въстания са се провели в столицата, като при две от тях се стигна и до известна ескалация на напрежението. Така имаше при първият национален протест, който започна още от сутринта. Имаше пребити журналисти, задържани граждани. Пострадаха и полицейски служители.

На 22 септември пък в късните часове до ескалация се стигна, след като протестиращите се преместиха пред сградата на вече бившето Народно събрание в района на паметника на Цар Освободител, където бързо бе образуван полицейски кордон, който не пропускаше протестиращите да преминат по улицата между БАН и НС.

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

Вече дни наред освен протести в района, станал известен като “Триъгълника на властта”, граждански акции има и на различни точки в столицата. Чест обект на общественото недоволство са медиите – протести вече няколко пъти е имало пред сградата на Българската национална телевизия.

Припомняме още, че там възникна известно напрежение по време на предаването “Панорама”. Гост в студиото бе политологът Стойчо Стойчев, който бе замерян с яйца при излизането си от сградата.

News24sofia.eu припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре