Сега четете
Едва 14-15% от леглата в COVID отделенията са заети

Едва 14-15% от леглата в COVID отделенията са заети

Заети са едва 14-15% от болничните легла, предвидени за коронавирус, дълго време можем да поемаме 500 новозаразени дневно – това обяви в сутрешния блок на „Нова телевизия“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Както вече Любословие.БГ съобщи, че новозаразените за последното денонощие са 516 – най-много от началото на епидемията.

Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критични ситуации, където изведнъж да се натрупат голям брой болни, за момента това са Бургас и до известна степен Благоевград, но и там имаме варианти за допълнителни легла, успокои той и посочи, че около 20% от положителните случаи имат нужда от медицинска грижа, а около 5% – от интензивни грижи.

Кунчев напомни, че е важно да се спазват мерките.

Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези които вече са в сила, заяви той.

Обсъжда се и ограничаването на хората от най-рискова група.

Най-меката опция за възрастните хора би била да се въведат часове през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определено разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна, е пълната им изолация, обясни той.

Кунчев допусна съкращаване на времето за карантина от 14 на 10 дни, защото изследванията доказват, че след 10-я ден заразеният не е опасен за околните.

Но това все още се обмисля, посочи той.

Главният държавен здравен инспектор изрази задоволство от появата на нови комбинирани тестове, произведени от световно реномирани фирми, които много ще улеснят лекарите.

Не в лабораторни условия, а навсякъде, за 20-30 минути те дават резултат кое е положително – грип или COVID.

Вижте и

Според Кунчев те могат да стоят при личните лекари и да се ползват.

Дори да са платени, кой ще се поскъпи за 20 лева да разбере от какво е болен и какво да прави, каза той.

До края на октомври България ще получи 2500 дози от лекарството за лечение на коронавируса „Ремдесивир“ по поръчката, организирана от Европейската комисия. До момента са разпределени 2800 флакона във всяка болница, като за един пациент се ползват между 5 и 10 флакона според тежестта на заболяването, обяви още Кунчев.

Той отбеляза, че един флакон струва 700 лв.

Кунчев призова хората, които не вярват в съществуването на COVID-19, да идат да поработят на първа линия като доброволци в „Пирогов“, пък тогава пак да говорят, че нямало вирус. А и ще вземат по 1000 лева заплата като доброволци.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре