Дебат за Изборния кодекс (ОБЗОР)

В парламента се разрази дебат за Изборния кодекс. Поводът за това бе президентското вето върху изборното законодателство от 28 септември 2020 г.

Със 124 гласа „за“, против“ – 89 и без „въздържали се“ парламентът прие повторно Изборния кодекс и преодоля президентското вето.

Ветото подкрепиха БСП и ДПС, както и част от независимите депутати.

Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание предвижда ветото да се счита за преодоляно, ако парламентът приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

Част от промените в изборното законодателство бяха върнати за ново обсъждане на 28 септември 2020 г. от държавния глава.

Почти цял ден депутатите дискутираха ветото и изборните правила.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че въвеждането на възможността за гласуване с хартиена бюлетина е по желание на избирателите.

В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват много избиратели на БСП и казват: „Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите, защото ние не искаме машини. Това, което те ни предлагат нас ни притеснява“. Онзи ден същите баби дойдоха да ни поздравят за това, което ще се случи„, каза още Караянчева.

Относно това, което говорят за манипулации – е поредната мантра, която повтарят тук от трибуната от Народното събрание и по медии„, каза още Караянчева.

Тя отчете, че БСП си търсят оправдание за предстояща изборна загуба.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненковот допълни, че е голяма грешка да се използват изборните правила, за да се опрвадаем от една евентуална загуба.

По думите му изборите в България са на достатъчно добро демократично ниво.

Безспорно нарушения има“, каза Ненков.

Той посочи, че става въпрос криминални деяния, а не за проблеми в законодателството. „Смятам, че темата прекалено много се преекспонира.

Ние всяваме едно недоверие в хората. Това води до своите политически отраения и поставяне под съмнение едва ли не демократичността на едно павителство. Това е вредно и не бива да се случи. Трябва да търсим компромисните решения, за да покажем на обществото, че ние сме достатъчно узрели като политици“, каза още Александър Ненков.

Не съм привърженик на машините, но ще се съобразя. Хубаво е да се види какъв ще бъде ефектът“, каза още Ненков.

Той посочи, че ГЕРБ иска машинен и хартиен вот и отговори, че го прави, защото носи отговорност.

Ние сме управляващата партия“, допълни още народният представител от ГЕРБ.

От своя страна Александър Иванов от ГЕРБ попита опозицията дали Корнелия Нинова и президентът Румен Радев са избрани с машини или с хартиен вот.

Може ли да им отговорите на следните въпроси. В коя държава В Европа и света се гласува с машини? Г-жа Нинова и президентът с машини ли са избрани или с хартиен вот?“, попита още Иванов.

Вижте и

Той попита, ако те са избани с хартиен вот дали БСП увжава гласа на българските граждани.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се включи в дебата. В рамките на изказването си тя направи две обръщения.

И днес се обръщам към всички партии в парламента, партиите извън парламента, НПО, гражданските сдружения, едно от решенията на този проблем днес е в нашето обединение за честни избори. Обръщам се към всички тези партии и структури на обществото. Знаем, че сега е момент, в който се мерят сили, в който се тропат оръжия за предсрочните или редовните избори. Броят се гласове. Нищо от това няма да има значение, ако днес не се обединим всички, за да гарантираме честните избори. Подаваме ръка, нека да загърбим искането си за лидиране, надмощието, кой ще бъде по-велик. Няма място тук за мерене на сила и величие. Тук висчки трябва да се обединим около общата цел – гарантиране на честни избори„, каза още Нинова.

Второто решение е във високата избирателна активност. За това второто ми обръщение от трибуната на парламента е към българските граждани. Вие сигурно харесвате различни партии, това е ваше гражданско, демократично, конституционно българско право. Просто го упражнете„, каза още Нинова.

Според нея така обединени партии за честен вот и българи, които искат промяната, ще успеят.

Крум Зарков от БСП обърна внимание, че законодателството по изборния процес последните три години напомня сапунена опера – повтарящ се сюжет, безкрайна драма и очаквана развръзка. Според него същността на политиката на мнозинството е да саботира и компрометира този способ за гласуване.

Това поведение е напълно съзнателно и доказателство за това е, че вие се опитвате по всякакъв начин да изключите Министерския съвет от процеса. Това са други поправки, които президентът връща на нашето внимание. Вменявате отговорност на ЦИК и всички други. Търси се не изпълнител на закона, а виновник за предизвестен, планиран и нарочен провал„, допълни още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

От ДПС обявиха, че ще подкрепят ветото и ще гласуват против законопроекта за Изборния кодекс. Заместник-председателят на групата Йордан Цонев коментира, че в дебата има някакъв опит да се измести същината на проблема.

Не към невярна страна, а към друга страна. Невалидните бюлетини не са функция от начина на гласуване, те са функция от това, че всички вкупом прегърнахте идеята, че преференциите са нещо много добро. Ами не са. Всички невалидни бюлетини се дължат на преференциалния вот. Недейте да бъркате нещата. ние искаме машинно гласуване. В сега действащия изборен кодекс това е постигнато, защото е компрометирано доверието в изборния процес. Няма по-сигурен начин да се компрометира една демокрация, освен да се компрометира изборният процес„, посочи още Цонев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре