Гиганската борба, която обществеността на Поликрайще води за запазване на своето училище, подкрепена от патриотичната българска общественост, завърши с успех.

Във връзка с това ръководството, учителският колектив на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Поликрайще и обществеността на Поликрайще изказват своята най-искрена благодарности на всички български интелектуалци, представителите на университетските и научните среди, журналисти, общественици и български патриоти, на хилядите възпитаници на училището в Поликрайще, на цялата общественост на Поликрайще, Крушето и Янтра, на стотиците българи от Велико Търново, София, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш, Ресен, Първомайци, Дебелец, Сломер, Русе, Каварна, Пловдив, Плевен, Павликени и др., на българи от Нова Зеландия, Канада, САЩ, Франция, Германия, Австрия, Финландия, Русия, Гърция, Кипър, Словакия, Унгария, Испания (чийто брой надхвърля 1200 души), които твърдо и непоколебимо застанаха в защита на нашето училище и направиха всичко възможно то да продължи да пише своята 200-годишна история. За да стане тя достояние на широката българска общественост, на 30 септември 2020 г. Педагогическият съвет на училището реши да предприеме следните стъпки:

 1. Педагогическият съвет на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Поликрайще учредява следните отличия:
 2. Учредява Златен медал на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Поликрайще, с който ще се удостояват и който ще се връчва на изтъкнати възпитаници на училището и на личности от страната и чужбина, допринесли за утвърждаването, развитието на училището, запазването на училището и за издигане на неговия авторитет.
 3. Създава „Златна книга на училището в Поликрайще“, в която ще се увековечават делата на личностите, допринесли за възхода на училището.
 4. Създава „Паметна мраморна плоча“ и разпорежда изписването на нея на имената на най-изтъкнатите възпитаници на училището и поставянето й на най-видно място в него.
 5. Създава „Стена на честта“, на която ще се поставят портретите на основателя на училището, директорите, видни учители, дарители, кметове, строили училището и на най-изтъкнатите възпитаници на училището.
 6. Създава поименна класна стая „Свещеник Георги Маринов Полуганов“ на името на създателя на училището, основал го през 1825 г.
 7. Възстановява официалните празници на училището, празнувани най-тържествено ежегодно до 1944 г., като обявява за официални празници на училището:

1) 6 юли – Освобождението на Поликрайще от османско робство, станало на 24 юни (ст.ст.), 6 юли 1877 г., учреден от създателя на училището свещеник Георги Маринов Полуганов на 24 юни 1878 г.;

2) 8 ноември (Архангеловден ) – Денят на Героите на Поликрайще, загинали във войните за национално обединение, учреден от протойерей Никола Попгеоргиев Маринов, на Архангеловден 1923 г.;

3) 1 февруари (Трифоновден) – Ден на Дарителя, учреден от Педагогическите съвети на Основното и Първоначалните училища в Поликрайще на Трифоновден 1918 г. в чест на най-големите дарители на училището хаджи Трифон Тодоранов и хаджи Ангелина хаджи Трифон Тодоранова и записан в „Златната книга на Дарителите на българската просвета“, Министерство на Народното просвещение, София, 1925 г.

 1. Създава вестник за образование, култура и наука „Поликрайще“, който ще запознава българската общественост с приноса на училището в Поликрайще, на неговите възпитаници и на Поликрайще за България.
 2. Създава раздел в електронната страница на училището, в който ще се отрази приносът най-изтъкнатите възпитаници на училището към България и света и раздели за историята на училището и на Поликрайще.
 3. Разработва и осъществява мащабна програма за запознаване широката българска общественост с приноса на училището в Поликрайще, на неговите възпитаници и на Поликрайще за България и с жертвите, които те са направили и правят, за да я има България.

Възпитаничката на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Поликрайще д-р Марияна Николова Георгиева е един от най-изтъкнатите съвременни български специалисти в областта на компютърните науки, математичната физика и електромагнитната теория, получила световно признание за своите научни постижения от най-изтъкнати учени от САЩ, Япония, Русия, Китай, Швеция, Финландия, Холандия, Полша, Украйна, Грузия, Гърция, Турция, Италия, Австралия, Канада и др. Доказателство за това са десетките покани към нея да представя Поканени доклади и да организира Специални секции на най-авторитетните световни научни форуми в областта на електромагнитната теория, като напр. „Международната конференция по приложни методи в електромагнетизма“ ICEAA, организирана от Международния съюз по радионауки URSI съвместно с Университета на Чикаго, „Напредък в електромагнитната теория“ PIERS, организирана от Електромагнитната академия, Кембридж, Масачузетс, САЩ, „Генералната асамблея по радионауки“ и „Международния симпозиум по електромагнитна теория“, организирани от URSI, конференции, организирани от Американската армия, НАТО, Европейската космическа агенция ESA, Европейската микровълнова асоциация, Полския Институт по Телекомуникации и др. Името на д-р Марияна Николова Георгиева, а заедно с него имената на Поликрайще, Сломер, Велико Търново и България са широко известни в най-големите научни средища в Чикаго, Сан Диего, Монреал, Торонто, Картахена де Индиас (Колумбия), Севиля, Барселона, Сидней, Кернс, Сингапур, Хобарт (Тасмания), Хирошима, Токио, Москва, Санкт Петербург, Стокхолм, Гьотеборг, Ноордвайк, Хага, Давос, Варшава, Киев, Харков, Рим, Торино, Верона, Кейптаун, Палм Бийч (Аруба), Маракеш, Рио де Жанейро, Сао Пауло, Берлин, Хамбург, Ереван, Тбилиси, Атина, Измир, Истанбул и много други.

В допълнение към това д-р Марияна Николова Георгиева ръководи във водеща фирма във Федерална Република Германия програмен екип, който разработи програмното осигуряване на системата за нощно виждане на автомобилите, внедрена в най-луксозния S-клас Мерцедес. През 2006 г. системата беше номинирана за Наградата на бъдещето на Федералния президент на Федерална Република Германия Хорст Кьолер като едно от четирите най-високотехнологични внедрени постижения на германската индустрия за годината.

Имайки предвид изключителния принос на д-р Марияна Николова Георгиева училище „Св. св. Кирил и Методий“, Поликрайще д-р Марияна Николова Георгиева за издигане на авторитета на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Поликрайще по целия свят като се започне от остров Тасмания и се стигне до Аляска и титаничната борба, която д-р Марияна Николова Георгиева води заедно със стотици радетели за просветата на Поликрайще за запазването на училището в Поликрайще, но която главно тя пое най-самоотвержено на плещите си и я доведе до успешен завършък, Педагогическият съвет реши:

 1. Удостоява д-р Марияна Николова Георгиева със Златния медал на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Поликрайще;
 2. Записва под № 1 името на д-р Марияна Николова Георгиева в „Златната книга на училището в Поликрайще“;
 3. Разпорежда изписването под № 1 на името на д-р Марияна Николова Георгиева „Паметна мраморна плоча“ на училището в Поликрайще;
 4. Разпорежда поставянето на портрета на д-р Марияна Николова Георгиева „Стена на честта“ първи измежду портретите на заслужилите за училището личности;
 5. Разпорежда създаването на раздел в електронната страница на училището, посветен на нейната дейност и научните й постижения.
 6. Пристъпва към осъществяването на мащабна програма за запознаване широката българска общественост с постиженията на д-р Марияна Николова Георгиева и приноса й за България.