Професори и учени от САЩ, Великобритания и други страни номинираха руския опозиционен лидер Алексей Навални за Нобелова награда за мир. Това съобщи Сергей Ерофеев, професор от университета в Ню Джърси, пише БГНЕС.

„Много професори от признати университети, занимаващи се с Русия, са го номинирали за Нобелова награда за мир“, написа Ерофеев във фейсбук. Той посочва, че процесът на номиниране е стартиран от учени, но това не означава, че държавници или представители на международни организации няма да се присъединят. Ерофеев заяви пред руската телевизия “Дожд”, че в групата на номиниращите има “големи имена”.

В момента Навални се лекува в болница “Шарите” в Берлин, след като беше направен опит за отравянето му с “Новичок”. Ттой припадна и бе поставен в индуцирана кома от 20 август до 7 септември, докато лекарите се бориха за живота му. Евродепутатите приеха критична резолюция срещу Русия заради отравянето на Навални. Брюксел, Берлин, Париж, Лондон и Вашингтон търсят обяснение от Москва и подготвят санкции. Русия отрича Навални да е бил атакуван с химическо оръжие и иска анализите от Германия.