Сега четете
Тристранката одобри удължаване на мярката 60/40

Тристранката одобри удължаване на мярката 60/40

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе извънредно онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

Правителството и социалните партньори обсъдиха проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 151 от 2020 г. (продължение на мярката 60/40).

С предложените промени се предвижда:

удължаване срока за прилагане на мярката от 1 октомври – 31 декември 2020 г.;

прилагане на облекчените условия, определени за сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, и в сектор „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде“ – от Класификацията на икономическите дейности;

прецизиране на начина за определяне на средствата за запазване на заетостта на работниците и служителите чрез изчисляване на среднодневен осигурителен доход;

работодателят, получил средства за запазване на заетостта, да изплаща на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от размера на осигурителния доход за август 2020 г.;

диференциране на работодателите на база регистрацията им преди или след септември 2019 г. по отношение изчисляване на намаляването на приходите от продажби с не по-малко от 20 на сто;

Вижте и

регламентиране на процедура за събиране на невъзстановени средства от работодателите по реда на чл. 110 от Кодекса за социално осигуряване.

Необходимите финансовите средства в размер на около 750 млн. лв. за реализиране на промените ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване. Очаква се ефектът от удължаване на мярката да се отрази в запазването на около 200 хиляди работни места.

Промените влизат в сила от 1 октомври 2020 г., като средствата за запазване на заетостта ще се изплащат след съответната нотификация от Европейската комисия.

Социалните партньори единодушно подкрепят проекта на постановление с редакционни бележки и предложения за прецизиране на текстовете.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре