Скъпи зрители и читатели на Любословие.БГ, здравейте отново. С извинение, че малко просрочихме рубриката „Говори кмета“, поради обстоятелствата на непрекъснатия протест, който вече почти 90 дни е основна тема в нашата медия, ние се завръщаме със захладняването на сезона и с отговорността да даваме думата на хората, които управляват нашите общини. Гост на Любословие.БГ е кметът на район Триадица към Столична община Димитър Божилов.

Благодарим му, че прие поканата при положение, че това е една от най-натоварените общини, попадаща в сърцето на София и община, в която непрекъснато чакат хора, тъй като не само оплакванията, съветите и препоръките винаги са много, но той им обръща внимание. Благодарим, че прие.

Димитър Божилов: И аз Ви благодаря. Здравейте на Вас и на вашите зрители.

Как се чувствате почти година след като поехте общината, която както казах, е една от най-тежките в столицата, защото попада в доста голяма територия и е най-осезаемо – идеалната градска част?

Краткият отговор е вдъхновен и мотивиран. Аз съм жител на района, тук съм роден, тук съм израснал, тук живея със семейството ми. Така че проблемите на Триадица не са ми чужди. Още преди да встъпя в кметството аз съм бил ангажиран с не малко казуси, които касаят нашия район – централна градска част, казуса с небостъргача в Стрелбище. Също проблемите с Манастирски ливади и Изток. Като цяло, вече преминавайки от другата страна на барикадата така да се каже, като орган на изпълнителната власт направих нещо като follow up, като последване на задачите, които съм маркирал още преди това и преминахме към тяхното изпълнение. Основните проблеми на Триадица за мен могат да се поберат в няколко изречения. Първо, това е един район на две скорости, защото имаме силно развита централна градска част, също и традиционните жилищни комплекси като Стрелбище, Иван Вазов и Гоце Делчев, те са добре снабдени с услуги и с добра инфраструктура, там ние изцяло наблягаме на поддръжка.

ВИДЕО:

Докато кварталите, които са по-отдалечени от центъра – Кръстова вада – Запад и Манастирски ливади – изток имат много сериозни проблеми с инфраструктурата, защото уви там голяма част от парцелите са частни и тези, които попадат в уличната регулация не са били отчуждени навреме, което е забавило изпълнението на улици, тротоари, канали, улично осветление. В момента хората, които живеят там, това са компактно млади семейства с добри доходи, интелигентни и изключително активни, имат право да бъдат недоволни, защото плащат не малки данъци, данъците там са сходни с тези, които се плащат в центъра на София, но уви, условията, в които живеят са незадоволителни. Никой не иска детето му да диша прах, защото отвън улицата де факто я няма, или пък да бута количка по камънаци. Ето защо ние в този мандат, ръководството на Триадица, в мое лице и заместник кметовете ми, сме положили усилия и сме се амбицирали да подобрим положението там. Уви, от нула, почти от нула се гради трудно. Напредваме с малки стъпки, тази година започна и разширението на бул. Тодор Каблешков, което е също едно много сериозно предизвикателство.

Тоест то е натоварващо, но…

Да, самият проект е възложен от Столична община, но ние като районна администрация отговаряме на тези предизвикателства.

В момента даже единия ми заместник кмет е на оперативка там, каквито всяка седмица се правят. И представяме на вниманието на изпълнителя, на представителите от Столична община, исканията и желанията на хората, които впрочем са до едно изключително резонни – пешеходни пътеки, светофарни уредби, които да позволяват безопасно пресичане…

Да, бума на сградите там беше доста голям и бърз.

Димитър Божилов: Вижте, Манастирски ливади използват услугите и комуникациите, които са в Гоце Делчев. Това съответно и аргументира честия поток на хора, които слизат от „Ливадите“ към Гоце Делчев, няма как в условията на този ремонт, който се извършва, изключително амбициозен проект – ще бъде от бул. България до Луи Айер, ням как в условията на ремонта да останем безучастни за това, че хората искат по-безопасни условия за пресичане, там деца минават също, които отиват с родителите си към детските градини и училищата в Гоце Делчев. Нали, това е на първо място.

Отделно от това имаме и проблемите на самите хора, които живеят по протежението на Тодор Каблешков и буквално в движение ние разрешаваме проблеми и казуси, които са свързани и то от дълги години, които са свързани с достъпа до самия булевард, който в момента е в по-голям габарит, но трябва да се свърже, чисто комуникационно, с останалите сгради наоколо – откъде ще има излаз към булеварда, дали ще има изобщо, по какъв начин е определена алеята да слезе към булеварда. Това е свързано с много дейности по проектиране, по присъствие там на терен.

Радвам се, между впрочем, че от Столи