Сега четете
СЕМ изнемогва, системата ни е древна. Писахме на премиера, но нямаме отговор

СЕМ изнемогва, системата ни е древна. Писахме на премиера, но нямаме отговор

В края на август писахме писма на Цвета Караянчева, на премиера, на финансовия министър, на г-н Рашидов, помогнете ни, защото не може да работим, издъхваме, изнемогваме. До този момент няма реакция или отговор от нито една инстанция.

Това разкри председателят на СЕМ  Бетина Жотева в коментар на доклада на ЕК за медийната среда в България в „Тази сутрин” по БТВ.

Докладът на ЕК за медийната среда у нас е верен. По начина, по който се финасира през последните няколко годиини, СЕМ се превърна в един конюнктурен орган, който вече не може да си изпълнява задълженията по закон. Не можем да наблюдаваме телевизиите и радиата и да регулираме, както се изисква. Не разполагаме с ресурс да изпълняваме задачите си, и това трябва да го чуят тези, от които зависи, за да имаме тези пари. Ние сме зависими изцяло от държавния бюджет, допълни Жотева.

Не можем да наблюдаваме телевизии и радиа, тъй като нашата система на мониторинг е древна, на 12 години, а новините се сменят буквално с часове в дигиталния свят. Трябват ни половин милион лева за средна хубост система. Нашият бюджет е 1 милион и 500 000 лева. Ако дадем една трета от него за система, за да си вършим работа по закон, означава, или да се освободим от половината персонал или да им намалим наполовина заплатите. Ако им ги намалим, ще изчезнат и тези, които са сега на работа, каза още Жотева.

Вижте и

Средната заплата при нас е 880 лева, при нас работят хора в пенисионна възраст, което им е втори доход освен пенсията. Когато назначим конкурс за работа, долната граница на заплатата е 600 лева, а горната граница – 1000. Никой не се явява, ние нямаме и административен капацитет, коментира Жотева.

Не можем да наблюдаваме предсрочни избори, защото системата ни се чупи редовно. Ние не можем да направим запис, какво се случва в ефира, звъним на телевизии, те да ни предоставят записа, който ни трябва да имаме – значи, ето парадокс, за да ви санкционираме, ние ви молим да ни дадете ваше видео, завърши Бетина Жотева.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре