Сега четете
Роботите на „Амазон“ „увеличават трудовите злополуки“

Роботите на „Амазон“ „увеличават трудовите злополуки“

Използването на роботи от „Амазон“ в складовете на компанията е довело до повече наранявания на човешките работници, се казва в разследване на Центъра за разследваща журналистика (CIR) в Калифорния, базирано на вътрешна информация от 150 склада за четири години.

В най-разпространения в САЩ тип складове за изпълнение на поръчки на компанията сериозните трудови злополуки са с 50% по-високи за тези, които имат роботи, отколкото тези без тях, сочи разследването, за което разказва и Би Би Си.

Компанията е обвинена, че е подвела обществото и законодателите за броя на злополуките и в „отявлени измами, които компанията е използвала, за да скрие нарастващата криза в безопасността„.

Според „Амазон“ броят е висок, защото насърчава отчитането дори на незначителни инциденти.

Ние категорично опровергаваме твърденията, че сме заблудили някого„, са заявили от компанията, като според тях разледването е грешна интерпреция на данни, които показват „дълбокия фокус върху безопасността на нашите екипи„.

Злополуките нарастват с роботите

„Амазон“ за първи път въведе роботи в складовете си, след като придоби компания в сферата на роботиката през 2012 г.

Служители на компанията за споделили пред CIR, че роботите, пренасящи предмети през склада, означават, че сега те са ограничени до работните си станции, стоят неподвижни и изпълняват монотонни задачи през целия ден.

Сериозни трудови злополуки в роботизирани и нероботизирани складове на "Амазон" като цяло и стандартното ниво за индустрията, по вътрешни данни на "Амазон" и данни на U.S. Labor Department.
Сериозни трудови злополуки в роботизирани и нероботизирани складове на „Амазон“ като цяло и стандартното ниво за индустрията, по вътрешни данни на „Амазон“ и данни на U.S. Labor Department.

Роботите са и много по-ефективни – което означава, че очакванията за производителност за човешките работници също са се увеличили.

Разносвачи са споделили, че очакваният брой предмети, с който трябва да се справят на час, е нараснал от 100 до 400.

Вътрешните документи показват, че в съоръженията с роботи нараняванията са с около 50% по-високи от тези без тях, се казва в доклада на CIR.

Само през миналата година е имало 14 000 „сериозни“ наранявания – изискващи почивни дни или ограничения в работата – и общият процент на наранявания е бил почти двойно по-висок от стандартното в индустрията.

Няколко склада съобщават за пет пъти повече наранявания, отколкото средното за индустрията, измерено в сериозни наранявания на 100 работници.

„Амазон“ твърди, че процентът на нараняванията в докладите, използвани от Администрацията по безопасност и здраве при работа на САЩ, не е показател за „сериозно нараняване“.

Индексът за пропуснати работни дни вследствие на злополука бил по-висок за „Амазон“, защото „компанията насърчава работници с каквито и да е наранявания, например леко разтягане или изкълчване, да не не идват на работа, докато не се подобри тяхното състояние“.

Сериозни трудови злополуки в центровете за дистрибуция на "Амазон" като цяло и стандартното ниво за индустрията, по вътрешни данни на "Амазон" и данни на U.S. Labor Department.
Сериозни трудови злополуки в центровете за дистрибуция на „Амазон“ като цяло и стандартното ниво за индустрията, по вътрешни данни на „Амазон“ и данни на U.S. Labor Department.

„Амазон“ не е отговорила директно на твърдението, че броят на тези инциденти е по-голям в съоръженията, оборудвани с роботи, отколкото тези без тях.

„Подвеждащи“ твърдения

Докладът също така казва, че публичните изявления за безопасността на работа на компанията са подвеждащи – нещо, което „Амазон“ яростно отрича.

Компанията казва, че подобряването на безопасността е ключова част от целта на роботите, заедно с подобряването на ефективността.

Вижте и

Джеф Уилк, главен изпълнителен директор на „Амазон“ за потребителски бизнес, заяви през 2019 г., че роботиката има благоприятно въздействие върху безопасността.

Създаването на по-безопасни работни места чрез внедряване на роботи е просто победа за всички – правенето на работни места по-интересни, позволявайки на хората да се възползват от вроденото си човешко творчество, вместо да правят едни и същи неща отново и отново„, каза той.

Анализът на CIR на получените данни установява, че периодът на продажбите за Prime Day за 2019 г. е „най-опасната седмица що се отнася до наранявания в центровете на „Амазон“ с близо 400 сериозни наранявания в цялата страна„. Компанията обяснява това с повечето заети работници в пиковите периоди и твърди, че всъщност общият брой наранявания остава стабилен или дори намалява през тези периоди.

„Амазон“ отдавна води ПР битки за това как се отнася към служителите си. Синдикатите във Великобритания наскоро обявиха, че стотици работници са претърпели сериозни наранявания или са избегнали на косъм инцидент. Данните показват, че броят на нараняванията, съобщени във Великобритания, се е увеличил през последните години – но също така и броят на складовете.

Работници по света организираха стачки заради натоварването около Prime Day или в последно време за мерките за безопасност от коронавируса.

Компанията казва, че е изхарчила около 55 млн. долара за подобрения на безопасността в складовете си през последните две години.

Наскоро компанията обяви, че пуска в действие базирана на изкуствен интелект система, която да следи дали се спазват предписанията за социална дистанция в складовете и.

Източник: „Дневник„.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре