Сега четете
Правосъдният министър поиска време за окончателни присъди за корупция на висши служители

Правосъдният министър поиска време за окончателни присъди за корупция на висши служители

Правосъдният министър Десислава Ахладова поиска време, за да се произнесат окончателни присъди за корупция на висши държавни служители.

Тя уточни пред „Нова телевизия“, че антикорупционното законодателство в България е създадено преди 2-3 години, а съдебните дела понякога текат бавно.

По думите й в България има осъдени висши служители за корупция, но не пожела да цитира имена. Сред тях били кметове и областни управители, но препоръча да се прочете докладът за върховенството на закона в България на Европейската комисия, който беше разпространен вчера.

Статистиката в него за корупционните престъпления показва, че през 2019 г. е имало 486 обвиняеми, предадени на съд (508 през 2018 г., 582 през 2017 г. и 614 през 2016 г.).

Годишният доклад на Върховния касационен съд за 2019 г. показва, че осъдителните присъди са били потвърдени в 20 от 28 дела, свързани с корупцията, сред които са осъдени седем души, заемащи публични длъжности.

Констатацията е, че все още няма достатъчно окончателни присъди по дела за корупция.

Вижте и

В доклада се акцентира и върху факта, че в България няма закон за лобизма, споменава се и скандалът „Апартаментгейт“ като пример, в който антикорупционната комисия не е открила конфликт на интереси.

Европейската комисия констатира с едно изречение „Апартаментгейт, като няма никакъв оценъчен елемент или препоръка за възобновяване на разследването, което вече приключи. Комисията казва, че по всяка индикация за корупция трябва да има разследване и такова е било извършено„, уточни Ахладова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре