Правосъдният министър Десислава Ахладова поиска време, за да се произнесат окончателни присъди за корупция на висши държавни служители.

Тя уточни пред “Нова телевизия”, че антикорупционното законодателство в България е създадено преди 2-3 години, а съдебните дела понякога текат бавно.

По думите й в България има осъдени висши служители за корупция, но не пожела да цитира имена. Сред тях били кметове и областни управители, но препоръча да се прочете докладът за върховенството на закона в България на Европейската комисия, който беше разпространен вчера.

Статистиката в него за корупционните престъпления показва, че през 2019 г. е имало 486 обвиняеми, предадени на съд (508 през 2018 г., 582 през 2017 г. и 614 през 2016 г.).

Годишният доклад на Върховния касационен съд за 2019 г. показва, че осъдителните присъди са били потвърдени в 20 от 28 дела, свързани с корупцията, сред които са осъдени седем души, заемащи публични длъжности.

Констатацията е, че все още няма достатъчно окончателни присъди по дела за корупция.

В доклада се акцентира и върху факта, че в България няма закон за лобизма, споменава се и скандалът “Апартаментгейт” като пример, в който антикорупционната комисия не е открила конфликт на интереси.

Европейската комисия констатира с едно изречение “Апартаментгейт, като няма никакъв оценъчен елемент или препоръка за възобновяване на разследването, което вече приключи. Комисията казва, че по всяка индикация за корупция трябва да има разследване и такова е било извършено“, уточни Ахладова.