Ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли пет партии, а БСП и ГЕРБ ще имат почти еднакъв резултат, показва проучване на обществените нагласи, направено от агенция “Маркет линкс”, предаде Би Ти Ви.

То е по поръчка на телевизията, проведено е в периода 18 – 26 септември 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата и обхваща 1058 души над 18 години.

Наскоро изравнение позиции на ГЕРБ и БСП показа и проучване на “Галъп интернешънъл”.

Според “Маркет линкс” при избори днес депутати ще имат БСП (16.4% сред гласуващите и 22.2% сред всички анкетирани), ГЕРБ (15.8 и 22.3%), “Има такъв народ” (10.9 и 11.0%), ДПС (7.5 и 8.1%) и “Демократична България” (6.4 и 9.6%).

Социологът Добромир Живков обясни пред Би Ти Ви изравнените позиции между БСП и ГЕРБ с това, че през последните месеци с плавни темпове управляващата партия губи подкрепа, докато социалистите печелят електорат. Симпатиите към БСП обаче били повече като реакция срещу управляващите, отколкото в резултат на подкрепа на действията на партията.

Според проучването под 4% подкрепа получават коалиционните партньори в управлението – “Обединени патриоти”. Под чертата остава и проектът на Мая Манолова “Изправи се.бг”.

71% искат Европа да се ангажира със събитията в страната

На въпрос дали европейските институции трябва да се ангажират с актуалните събития в страната 71% от запитаните смятат, че това трябва да стане. В същото време над половината от анкетираните са на мнение, че Европейската комисия няма основание да блокира финансова помощ за България.

Според проучването 56% от запитаните са на мнение, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции.

Снимка: “Дневник”