Сега четете
Докладът е критичен за България и самокритичен за ЕС, смята президентът

Докладът е критичен за България и самокритичен за ЕС, смята президентът

Докладът на Европейската комисия констатира проблеми, които от години са очевидни за българите. Той е колкото критичен за България, толкова е и самокритичен за самия Европейски съюз, каза днес във Велико Търново президентът Румен Радев.

Той откри в града академичната година в местния университет.

Коментарът на държавния глава беше по повод частта за България в разпространения вчера доклад за върховенството на закона в целия Европейски съюз, изготвен от Европейската комисия. Румен Радев смята, че изводите в него са самопризнание за дългогодишния провал на Евросъюза в борбата с ширещата се корупция у нас.

Продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка дори и под различна форма е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал с корупцията“, каза още президентът. Той поздрави всички протестиращи хора, защото са спрели да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор, а се борят сами, за да си върнат държавата. Президентът изрази и мнение, че когато стремежът за власт се превърне в стремеж за спасяване, „тогава нещата стават неудържими„.

Гешев атакувал устоите на правовата държава

По повод искането на Съюза на съдиите за преждевременно отстраняване на главния прокурор Румен Радев посочи, че системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на Иван Гешев да пази на всяка страна правителството и определени олигарси и да атакува неудобните са атака срещу устоите на правовата държава и на цялата правосъдна система.

Аз вярвам, че с общи усилия ще дадем шанс на почтените български прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона„, каза още Радев.

Вижте и

Вчера еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс обяви, че България ще бъде една от първите държави, чието състояние на върховенството на закона ще бъде обсъждано в Съвета на ЕС през ноември. ЕК се надява да мине през такива дискусии за всяка държава от ЕС-27 и започва с Белгия, България, Чехия, Дания, Естония.

Положението с върховенството на закона в България ще е тема и на разговор в европейските институции. В предварителния дневен ред на сесията на Европейския парламент на 5 октомври са предвидени изказвания на Съвета на ЕС и на Еврокомисията за „върховенството на закона и основните права в България“.

Снимка: „Дневник“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре