Сега четете
Антикорупционният фонд: Евродокладът поставя въпроси, на които властите дължат отговор

Антикорупционният фонд: Евродокладът поставя въпроси, на които властите дължат отговор

Първият Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в страните на Европейския съюз прави детайлен анализ на състоянието на съдебната система и борбата с корупцията в България. Докладът не завършва с препоръки, но поставя проблеми, на които институциите в България трябва да дадат ясен отговор. Такъв отговор изискват и българските граждани.“

Това е част от позицията на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ по повод доклада на Европейската комисия, който беше представен вчера. За България акцент беше безконтролната власт на главния прокурор и липсата на реформа по този въпрос, както и проблемите с медийната среда. Управляващите прочетоха доклада като положителен, но според експертите той е критичен заради повтарянето на нерешените проблеми.

Въпреки отбелязания напредък в някои от областите на наблюдение докладът като цяло е критичен и ясно посочва конкретните поводи за тревога„, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд (АКФ).

От организацията изразяват радост, че в доклада на Европейската комисия са били цитирани публикации на фонда, „защото така се подпомага обективният анализ на ситуацията в България„, смята още Станкушев.

Вижте и

По отношение на съдебната система докладът отбелязва незавършилата реформа на прокуратурата, която прави невъзможна отчетността на главния прокурор пред обществото и наказателното му преследване в случай на нарушение на закона. Докладът цитира становището на Антикорупционния фонд, че структурата на Висшия съдебен съвет, и по-специално на съдийската му колегия, не съответства на европейските стандарти за независимост на съдебната власт„, пишат от организацията.

Снимка: „Дневник“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре