Писателката Здравка Евтимова е носител на Голямата награда „Христо Г.Данов“ за цялостен принос в националната книжовна култура. Тя беше обявена на тържествена церемония в къщата –музей „Хр. Г. Данов“ в Стария град в Пловдив.

Да си припомним нейните думи от интервюто дадено специално за Любословие.БГ през месец май.

✒📝✏ Здравка Евтимова за политиката и политиците и личностите които стават позор за историята и България 🇧🇬🇧🇬🇧🇬Пълното интервю гледайте и в Ютуб канала на Любословие.БГ:🎥📽📽https://youtu.be/kSD6VxwNaRg

Публикувахте от Любословие.БГ в Сряда, 27 май 2020 г.

 

Публикувахте от Любословие.БГ в Петък, 22 май 2020 г.

Отличието ще й бъде връчено лично на отделна церемония в Министерството на културата. Книгите на Здравка Евтимова, която е и преводач, са издадени в 35 държави, а нейни творби са включени в училищните програми на наши и други държави. В останалите категории след гласуване от 8-членно жури награда „Хр. Г. Данов“ в категорията „Издателство“, която се дава от кмета на община Пловдив и е с парична стойност от 1700 лева, отиде при издателство „Просвета – София.“ В категорията „Автор на българска художествена литература“ отличието получи Вивиан Асса, автор на книгата „Моят Шабат“ на издателство „Факел“. Албена Стаменова е с националната награда за превода си на книгата „Писма до Украйна“, автор Юрий Андрухович, издателство „Парадокс“. В категорията „Представяне на българската книга“ призът е за Lexicon – Платформа за българска литература.