Протестиращи, подкрепени от лично от Мая Манолова, блокираха за часове РИОСВ – Стара Загора, предаде News24sofia.eu.

Протестът беше организиран от Инициативния комитет „Нова Загора иска да диша” и е срещу замърсяването на въздуха в Нова Загора.

Според демонстрантите замърсяването е от инсталация за биогаз на фирма “Енерджи 2” ООД – част от групата “ГРАДУС”.

Отиваме да протестираме пред РИОСВ, защото това е институцията, която на регионално ниво отговаря за околната среда и нейните фактори. Миризмите са нощно време, точно тогава РИОСВ не си вдигат зеления телефон, а проверките идват след няколко дни и констатациите са, че няма миризми. Думата на гражданите срещу тази на РИОСВ“, заяви по-рано днес Кремена Петрова, инициатор на протеста и общински съветник в Нова Загора от Демократична България.

При Борисов единствената завършена работеща система в България е корупцията, която е резултат от управлението му. Корупцията е повсеместна и се превръща в начин на мислене и на съществуване. Това трябва да е прекратено. Заради корупцията изтича огромен ресурс, така че българските граждани са най-бедните, най-болните, най-ограбваните от монополистите, с най-мръсния въздух в Европа, заяви Мая Манолова.

Огромният проблем е слугинажът на институциите към икономически силните. В качеството си на омбудсман сезирах институциите. Случаят в Нова Загора е пример за това как институциите си прехвърлят топката, не чуват гражданите и обслужват интересите на икономически силните. За да не накърнят интереса на собственика на централата, институциите са готови да пренебрегнат обществения интерес и законовите си правомощия. Всички знаят, че в Нова Загора въздухът е мръсен, но никой не предприема действия това да се спре. Сериозните икономически интереси не са причина институциите да си затварят очите повече от шест години, допълни Манолова и обясни, че освен за отравяне на въздуха, има сигнали и за отравяне на водата заради изхвърлени отпадъчни води.

Източник: News24sofia.eu

Нова Загора иска чист въздух

Публикувахте от Мая Манолова в Понеделник, 28 септември 2020 г.

Държавни служители от РИОСВ-Стара Загора се заключиха и скриха в работно време от протеста за чист въздух в Нова Загора

Публикувахте от Изправи се.БГ в Понеделник, 28 септември 2020 г.

РИОСВ Стара Загора се скри от гражданите

Публикувахте от Мая Манолова в Понеделник, 28 септември 2020 г.

На протест срещу миризмите от инсталацията за биогаз в Нова Загора пред РИОСВ Стара Загора

Публикувахте от Мая Манолова в Понеделник, 28 септември 2020 г.