Сега четете
Правителството на Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа, категорична е Корнелия Нинова (СНИМКИ)

Правителството на Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа, категорична е Корнелия Нинова (СНИМКИ)

В момента само БСП сме готови с цялостен алтернативен план за управление на България.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в политическия си доклад пред 50-ия юбилеен конгрес на партията, предаде репортер на Любословие.БГ.

Снимки/източник: Светломир Стоянов – Андрей Велчев, Любословие.БГ

Добре дошли на юбилейният 50-ти конгрес на БСП. Скъпи, делегати, поздравявам ви с избора ви – този новоизбран състав на конгреса ще заседава в следващите 4 години. Пожелавам ви да бъдат ползотворни и успешни. Преди да погледнем към следващите 4 години нека оценим отминалите 4. Започнахме ги с обещание да променим БСП, за да променим България. Поставихме си 6 задачи преди 4 години и ги изпълнихме. Първата – още през 2016 г. обявихме – правителството на Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа. Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме. Само за периода на действие на 44-ото Народно събрание ПГ на „БСП за България“ внесе 138 законопроекта и 72 проекта за решение. Всеки от тях беше подчинен на необходимостта от създаването на законови условия за изграждането на солидарно общество от свободни граждани, живеещи в справедлива държава. Много от предложенията ни в икономическата и социалната сфера намериха отражение в ежегодно изготвяните алтернативни бюджети на БСП. Една традиция, която създадохме и ние започнахме първи и вече е утвърдена в българския парламент„, каза още Нинова.

Последователно беше усилието на ПГ за подпомагане на българско производство и утвърждаване на икономическата роля на държавата като регулатор в ключови сектори„, каза още Нинова.

Освен чувствителното и устойчиво повишаване на пенсиите, настоявахме и предложихме Закона за възрастните хора, който да регламентира основни техни права. Настоящият мандат на Народното събрание бе белязан от приемане на антикорупционно законодателство. Като че ли се забрави, че ПГ на „БСП за България“ се противопостави на идеите на управляващите и представи свой закон„, изтъкна още Корнелия Нинова.

Народните представители от нашата група зададохме 1219 въпроса, 177 питания, 25 от които прераснаха в разисквания. Активността на нашата ПГ при осъществяването на парламентарния контрол е в пъти по-голяма от тези на всички други групи, взети заедно. Внесохме 5 искания за вот на недоверие към правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти„, припомни още Нинова.

Тя обърна внимани, че групата е предолжила създаването на десетки временни комисии, които да проучат неизплатените заплати, замърсяването на питейните води, корупционни практики и други.

Групата ни активно се възползва от възможността си да се обръща към КС. Подадохме 11 искания за установяване на противоконституционни актове на Народното събрание. До момента 4 от исканията ни са уважани. Предстои решаването на две от делата. В обобщение – парламентарната група превърна програмата на партията в реални законодателни действия, беше изключително активна и заслужава високата оценка на конгреса и на партията. Благодаря ви, скъпи депутати, вие сте бойци„, заяви Нинова.

Преди 4 години се поставихме задача. Казахме, че няма да влизаме в явни и скрити договорки за власт за облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 млн. българи, които ни дадоха доверието си. Изпълнихме го. Не приехме предложението да имаме председател на Народното събрание и министри в кабинета на Борисов„, каза още Нинова и отчете, че това би било пагубно за Бълагрия и за БСП.

Според нея опитът в България сочи, че всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ губи ролята си в активния политически живот. „Най-важното моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си. Не излъгахме 1 млн. българи, които повярваха, че ние сме алтернатива. Знааете, че имаше натиск отвън и мнения вътре в паритята за голяма колаиция по онова време. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити с тоягата, но издържахме„, изтъкна още Нинова

Само ние не влязохме в скрити договорки. Не се продадохме и не се предадохме и това дължим на всички вас – социалистите в цялата страна. Благодаря ви, благодаря ви- Заедно доказахме, че политиката не е пари и постове, а морал и грижа за хората„, подчерта още Нинова.

Тя посочи, че третата цел е била алтернативния план за управление на страната. „Изпълнихме го – имаме нашия план „Визия за България„, каза Нинова и отчете, че това не е кабинетен документ. „Обърхаме се към всеки наш сънародник с каквато възможност разоплага, с каквито сили и компетенции има, да се включи в този процес. Това беше процес, а не еднократен акт„, изтъкна още лидерът на БСП. Според нея „Визия за България“ и национално усилие.

В момента само БСП сме готови с цялостен алтернативен план за управление на България„, каза още Нинова.

Четвъртата задача, която поставихме преди четири години – Обещахме си заедно да вдигнем БСП на крака. Знаете в какво състояние бяхме. Да имаме самочувствие на хора с достойнство, коит омогат да побеждават. Изпълнихме го. Победихме на президетските избори, увеличихме депутатите си с българския парламент. Единствената партия сме, която увеличихме евродепутатите си„, допълни Корнелия Нинова и изтъкна ,че са увеличени и кметовете и общинските съветници на местния вот.

Вижте и

По думите й това бавна и трудна тенденция. „През всички четири години вървяхме нагоре. Всичко това постигнахме заедно при авторитарна, еднолична, обсебила всички държавни структури власт. Благодаря ви за характера и силата, която проявихте„, изтъкна още тя.

Тя изтъкна, че петата задача е била промяната в партията.

Според нея, когато имаш претенция да променяш България, трябва да дадеш личен пример.

Тази реформа издържа проверката на времето„, добави тя.

Снимки: Светломир Стоянов, Любословие.БГ

Снимки: Андрей Велчев, Любословие.БГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре